Blog: een blik op de Bulgaarse verkiezingen

Bulgarije platteland

Goedemorgen uit Oost-Europa! Hier in Bulgarije gaan we vandaag voor de 6de keer stemmen in 3 jaar. Mijn pronostiek? Verkiezing nummer 7 zal waarschijnlijk volgen binnen het jaar. Op een dag waarop we allemaal gaan stemmen, wou ik via een persoonlijke blog jullie eens een inkijk geven in de Bulgaarse verkiezingen (dan hebben jullie ook eens een ander geluid dan de Belgische verkiezingen, misschien is dat wel eens leuk voor de afwisseling).

Bulgarije: er staat meer Europa op het spel

De verkiezingen hier interesseren me iets meer dan in België omdat er toch wat belangrijke thema’s op het spel staan voor Bulgaarse inwoners. Vormt men geen regering? Dan is er vermoedelijk (weer) een uitstel van de invoering van de euro die voorlopig voor januari 2025 is ingepland. Bulgarije kan ook miljarden Europees geld niet gebruiken door de politieke instabiliteit hier. Uit het Europese ‘Recovery and Resilience Facility fonds RRF is nog maar 1,4 miljard euro van de 5,7 miljard euro uitgekeerd waar Bulgarije recht op zou kunnen hebben. Dat komt overeen met 5% van wat onze economie per jaar produceert, dus niet niks.

Politieke impasse overstijgt de Belgische

En wie denkt dat de regeringsvorming hier makkelijker zal gaan dan in België, is eraan voor de moeite. Volgens de peilingen wint de partij GERB (op papier liberaal-conservatief en al lang aan de macht) waar bijna niemand mee wil samenwerken vermoedelijk met 25% van de stemmen. De reden is dat de partij al jaren in verschillende corruptieschandalen zit waardoor de andere partijen er niet mee willen samenwerken.

De strijd tussen nummer 2, 3 en 4 zal gaan tussen de ‘We continue the change’ partij (had een korte coalitie met Gerb, maar deze is afgesprongen in maart), de pro-Russische partij en de Movement for right and freedoms (vertegenwoordigt de Turkse minderheden, ik zie ze als de Bulgaarse CD&V die als centrumpartij vaak in de regering zit en keymaker is). Deze zitten allemaal rond de 15%. En alle 3 staan ze niet echt te springen om met elkaar te regeren.

De stemvermoeidheid is voelbaar na al dat stemmen. Vermoedelijk zal maar 40% van de mensen gaan stemmen vandaag. Dat wil zeggen dat de grootste partij GERB met een resultaat van 25% in dat geval maar steun geniet van 10% van de stemgerechtigde bevolking! Best hallucinant.

Maar samengevat…

Wie denkt dat er elders geen politieke problemen zijn, dat is niet waar zoals Bulgarije bewijst. Al blijft het een mooi land en ik woon hier graag. Het is enorm leuk om het land jaar na jaar te zien groeien en vernieuwen zoals de luchthaven van Sofia dit jaar en de nieuwe tunnel naar Bansko die mijn reistijd aanzienlijk verkort. Het Bulgarije van 3 jaar geleden toen ik emigreerde, is vandaag al totaal anders. En wie op politiek vlak het land verder mag vormgeven in de komende jaren, daar stemmen we hier vandaag op.

En om een vraag van mijn collega Pascal te beantwoorden:

Eigenlijk heeft Bulgarije iets slim gedaan. Na het communisme lag de economie volledig op apegapen. Wat men deed, is stelselmatig de staat ontvetten en de belastingen verlagen. Dit had raar genoeg (op het eerste zicht tegenstrijdig) als effect dat de economie meer ruimte kreeg en er meer belastinginkomsten binnen kwamen voor de staat. Deze verlagingen deed men over meerdere jaren tot men uitkwam op het huidige systeem met een vlaktaks van 10% waartegen de meeste inkomsten belast worden (soms lager).

En nu komt het. Om rechtszekerheid te bieden, besloot men in de wet op te nemen dat men enkel de vlaktaks van 10% kan veranderen met een grote meerderheid (van geloof ik 2/3de of 3/4de). Dat maakt dat het defacto onmogelijk is om de belastingen te verhogen zonder een groot akkoord. Met de huidige politieke situatie, is een verhoging van de vlaktaks dus niet aan de orde. Op dat vlak hoef je als Bulgaarse ondernemer niet echt bezig te zijn om te vrezen voor veel hogere belastingen. Rechtszekerheid is ingebouw in het systeem.

Stefan Willems Spaarvarkens.be Sport

Warme Bulgaarse groeten

Van jullie Financefilosoof

Reacties

  1. Merci Stefan, voor dit inzicht in de Bulgaarse maatschappij.
    Het is overal iets uiteraard. En gelukkig zijn er ook overal wel nog goeie dingen. Beleid voeren en beslissingen nemen is ook veel moeilijker dan aan de zijlijn staan en enkel kritiek leveren.
    Los van een beter beleid, merk je dat een beetje vaker zon de mensen in België waarschijnlijk wel wat gelukkiger zou maken. Dat merk je op een zonnige verkiezingsdag als deze des te meer.

  2. Minder is meer, dat zag je ook bij de staatsbon in augustus. Als ze dit in België zouden toepassen, dan moeten er geen cheques allerhande worden uitgevonden, dan moeten er geen managementvennootschappen worden opgericht, dan moeten er geen cafetariaplannen meer worden opgemaakt, enz… En wellicht zal de controle dan ook een stuk eenvoudiger zijn wat ook een besparing kan opleveren.