Beurzen staan voor kruispunt: welke weg kiezen beursstrategen?

Bottom view of roadsign main road with tablet with direction allowed on crossroads against sky

De economie is duidelijk aan het vertragen. Blijven de goede beurstijden duren? Of moeten we ons voorbereiden op een mindere periode? We vragen het aan drie beursstrategen.

Philippe Gijsels (hoofdstrateeg bij BNP Paribas Fortis) ziet tekenen van een zware crisis. Vincent Juvyns (marktstrateeg bij JP Morgan) wijst er daarentegen op dat bedrijven en consumenten er zelden zo goed voorstonden. Al is de economie nu wel wat aan het vertragen. “Maar dat is net het goede nieuws”, zegt Tom Simonts (financieel econoom bij KBC). De economie afremmen is precies wat de centraal bankiers wilden bereiken, legt hij uit. Dat gaat samen met de afnemende inflatie.

We legden de drie beursstrategen twee vraagstukken voor:

1. De economie bevindt zich op een keerpunt. Vorige week eindigde een meer dan twee jaar durende periode van een inverse rentecurve (waarbij de rente om geld op korte termijn uit te lenen hoger ligt dan voor leningen met lange looptijden, iets wat abnormaal is). Zo’n omslag kondigt meestal een recessie aan. Er bestaat weinig twijfel dat de Amerikaanse centrale bank (Fed) volgende week voor het eerst de rente zal verlagen. Wat moeten beleggers daaruit afleiden?

2. Als een neutrale portefeuille bestaat uit 60 procent aandelen en 40 procent obligaties, wat is dan het advies voor de komende periode? En waar moet een belegger verder op letten?

Philippe Gijsels

“Signalen voor zware terugval”

Philippe Gijsels: 1. “Er is opnieuw een normale rentecurve, maar net dan begint de vertraging echt”, zegt Gijsels. “Normaal geldt dat hoe groter en langer die inverse rente was, hoe zwaarder de recessie wordt. Als de Fed de rente begint te verlagen, is dat het signaal dat het slechter gaat. Dat is niets anders dan de neergang in een normale cyclus. Intussen ziet de globale toestand er niet rooskleurig uit met de oorlog in Oekraïne en de zwakke economie in China. We hebben zelfs al serieuze koersschommelingen gezien bij de ‘Magnificent Seven’ (Meta, Apple, Amazon, Microsoft, Alphabet, Nvidia en Tesla, red.) en bij de halfgeleiders. De grafieken zien er niet zo goed uit. Ondertussen loopt het overheidstekort in de VS op tot 7 procent. Wat gaan ze de volgende jaren doen? Het tekort verder laten oplopen tot 10 procent? Want het tekort verminderen zal wegen op de groei.”

Philippe Gijsels: 2. “Wij houden onze portefeuilles al een hele tijd neutraal, maar we geven ook ruimte aan goud en we houden grondstoffen in het oog. De weging tussen aandelen en obligaties verschilt volgens het profiel van de klant, maar we adviseren om obligaties te overwegen. De rente zal zakken, al zal dat vooral gelden voor de korte looptijden. Door toch te kiezen voor looptijden van enkele jaren ben je langer zeker van het rendement. Sowieso nemen we nu geen uitgesproken posities in. Niet voor Amerikaanse aandelen noch voor Europese. Eenmaal het begint te bewegen, zijn er altijd verrassingen. Het kan uiteindelijk ook beter uitdraaien dan ik nu verwacht.”

Tom Simonts

“Sentiment wordt slechter, bereid je maar voor”

Tom Simonts: 1. “We hebben zogezegd al tien jaar geen recessie meer gehad, alleen is het de vraag welke naam je het kind geeft. In de VS is er een economische terugval geweest, maar de werkgelegenheid bleef op peil, dus dat mocht geen recessie genoemd worden. En wat we al een tijd in Europa zien, lijkt mij ook iets wat je met het r-woord kan omschrijven. Maar dat is zoals de discussie over het geslacht van de engelen.”

“Wel belangrijk is te erkennen dat de economie aan het vertragen is. Dat is precies wat de centraal bankiers willen, dat was noodzakelijk om de te hoge inflatie lager te duwen. Uiteraard krijg je dan de discussie of de Fed niet behind the curve loopt, of met andere woorden de centrale banken te laat zijn met maatregelen en de economie te zwaar zal blijven terugvallen.” Het is moeilijk om dat te voorspellen, zegt Simonts. “Positief is dat de Amerikaanse economie voor pakweg 80 procent uit diensten bestaat en solide lijkt. Negatief is het grote begrotingstekort en de enorme schuldenberg. Bij elke renteverlaging gaat de aandacht naar negatieve evoluties in de economie, want daarom wordt de rente verlaagd. Het sentiment zal slechter worden. Bereid je daar maar al op voor.”

Tom Simonts: 2. “Als het sentiment slechter wordt, werkt het vastrentende deel van een portefeuille als buffer. Dus daar moet je zeker aandacht aan besteden! En als de aandelenkoersen fors zakken, kan je dat gebruiken als munitie om aandelen aan te kopen. Maar zover zijn we nog niet. Pas op met alles wat cyclisch is, ook of vooral bij groeiaandelen. Bouw hardware af ten gunste van software. Verder zijn er ook nu sectoren die interessant zijn. Aandelen uit de financiële sector bieden veel waar voor hun geld. Zoals verzekeraars. Maar ook vele banken, die er beter voorstaan dan men nogal eens denkt.”

Vincent Juvyns

“Amerikaanse consumptie blijft op peil”

Vincent Juvyns: 1. “Of er een crisis komt, kan ik niet voorspellen. Wel ben je als belegger beter een optimist, want per saldo stijgen de beurzen meer en veel langer dan dat ze dalen. Een hausse duurt gemiddeld 48 maanden, een baisse 14 maanden. Als je natuurlijk blijft zeggen dat de koersen fors zullen zakken, zal je uiteindelijk gelijk krijgen. Twee jaar geleden, vorig jaar en vorige maand nog gingen de koersen even hard onderuit, maar dat is de natuur van de beurzen: ze bewegen!”

Als Juvyns naar de feiten kijkt, ziet hij vooral tekenen van sterkte. “De Amerikaanse economie wordt bepaald door de consumptie en die blijft op peil. En de motor van de bedrijven blijft draaien, met honderden miljarden dollar aan investeringen in AI. Hier en daar is er een zwakker jobcijfer, maar de Amerikaanse arbeidsmarkt is gezond. De participatiegraad is verhoogd en met 77 procent is ze nog nooit zo hoog geweest. Daar kunnen we in België alleen van dromen. Er blijven ook veel vacatures: acht miljoen, terwijl er voor covid maar zes miljoen waren. Het zwakke punt zijn de overheidsfinanciën. Sinds 2008 hebben de overheden de banken, bedrijven en gezinnen gered tijdens de financiële crisis en covid. De schuldgraad van de bedrijven is laag en er zijn weinig aflopende leningen.”

Vincent Juvyns: 2. “Ik zou zeker een 60/40-portefeuille aanhouden, al is dat in België meestal geen 40 procent, maar de helft obligaties. Daarbij geef ik de voorkeur aan bedrijfsobligaties: ze bieden een hoger rendement dan de overheden, terwijl hun schulden laag zijn. Aandelen blijven natuurlijk interessant: ook de recentste bedrijfsresultaten waren globaal goed. Sowieso moet je spreiden, maar ik betaal liever wat meer voor excellente bedrijven dan te kiezen voor aandelen met een discount, maar ook veel gebreken.”

Dit artikel verscheen eerder in De Standaard

Reacties