Beursduel NN Group vs Ageas

logo's Ageas NN Group

De verzekeringssector is net als de banksector weinig geliefd bij beleggers. Er is extra wantrouwen voor Ageas doordat de groep belangrijke activiteiten heeft in China.

Een dag voor Ageas publiceerde NN Group halfjaarresultaten die het aandeel meer dan 10% hoger stuwden. Dat trok Ageas die dag ook meer dan 3% hoger. De resultaten van NN Group waren op het eerst zich beter dan verwacht, terwijl daar bij Ageas meer in detail voor moest gekeken worden, aldus de analisten. Ageas meldde een operationele kapitaalgeneratie van 1,03 miljard euro terwijl de noorderbuur op bijna hetzelfde resultaat uitkwam: 997 miljoen euro. Beiden groepen zijn ook financieel erg solide met een Solvency II ratio van 220% voor Ageas en 201% voor NN Groep heel ver boven de vereisten. Resultaten van verzekeraars zijn moeilijk te beoordelen. Dat was nu nog wat meer het geval, want voor het eerst moest er volgens nieuwe boekhoudstandaarden gerapporteerd worden. Waardeschommelingen op de financiële markten hadden vroeger ook al een boekhoudkundige impact, zelfs al houdt een verzekeraar het gros van zijn portefeuille bij voor de lange termijn. Dat geldt zeker voor de enorme obligatieportefeuille van Ageas, waar alle obligaties tot eindevervaldag worden bijgehouden. De afloopdata en coupons zijn immers afgestemd om de (voorspelbare) verplichtingen na te komen voor het kapitaal dat wordt opgebouwd voor de klanten met een levensverzekering.

 Zowel NN Group (afgesplitst van ING) als Ageas zijn vooral actief in levensverzekeringen. Schadeverzekeringen zoals brandverzekering voor woningen zijn maar goed voor ruwweg een kwart. Toch hadden die in deze eerste jaarhelft een sterke positieve impact bij zowel NN Group als Ageas. Vorig jaar was er immers veel meer schade dan nu terwijl de premies dit jaar fors werden opgetrokken. Een belangrijk verschilpunt is wel dat NN Group driekwart van zijn resultaat haalt in Nederland, terwijl Ageas veel internationaler is. Het is weliswaar met AG de marktleider in België, maar de groep haalt meer dan de helft van zijn resultaat uit Azië, waarvan China het belangrijkste is.

Nu de Chinese economie stevige groeipijnen kent, zien nogal wat beleggers daar een gevaar in. Dat werd in de eerste jaarhelft niet bewaarheid. Integendeel, met een klim van 9% van de premie-inkomsten presteerden de Chinese activiteiten sterk. De inkomsten uit nieuwe contracten gingen zelfs 45% hoger. Dat heeft te maken met een wijziging van de gegarandeerde rendementen, zegt Ageas. Maken belegger zich daardoor zorgen over een terugval in de tweede jaarhelft? Of liggen ze wakker van terugkerende stormen en overstromingen? Of ze vrezen dat de rente verder door het dak zal gaan en er minwaarden zullen genomen moeten worden. Of pessimisten denken dat de beurzen in China nog verder zullen dalen. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Als een sector niet geliefd is, zijn beleggers creatief met het vinden van redenen om er niet in te beleggen.

Besluit: Voor Ageas zijn er als buitenbeentje wat meer schrikbeelden mogelijk dan voor het oerhollandse NN Group. Ageas heeft door zijn Aziatische belangen meer groeipotentieel, maar beleggers zien vooral de risico’s. Terwijl de Chinese overheid natuurlijk niets liever wil dan dat de Chinezen meer levensverzekeringen afsluiten, zodat ze zich veiliger voelen voor hun pensioen en geen buitenmaatse spaarvarkens kweken, maar meer consumeren. Zowel NN Group als Ageas zijn bijzonder goedkoop gewaardeerd. Als beloning voor hun geduld en vertrouwen krijgen beleggers een rijkelijk dividendrendement.

Reacties

  1. Daar wringt het schoentje net he Jan. Je mikt als Ageas zijnde op de Chinese particulier maar als die één ding niet doet momenteel dan is het consummeren. Daar zijn een aantal redenen voor. En China kent die maar onderneemt niets om het nettoloon van de gemiddelde Chinees te doen stijgen. En zeg nu zelf : zou Xi Jinping dat graag zien zo’n Chinese Joe Sixpack die er lekker (westers decadent) op los spendeert?
    De Chinese markt is voor veel bedrijven heel ingewikkeld. Voor Ageas is dat niet anders.

    1. Interessant wat je zegt Ben, want voor Ageas hoeft de Chinees niet te consumeren. Zij willen dat de Chinezen levensverzekeringen nemen en kapitaal opbouwen voor hun pensioen. De Chinezen hebben veel spaargeld, maar durven het niet uitgeven uit angst voor hun oude dag. Een mooi uitzicht op een kapitaal via een levensverzekering zou die angst wat moeten wegnemen. China moedigt dus levensverzekeringen aan. En gelijjk heb je, China is voor velen ingewikkeld. Maar minder voor Ageas, want als 25% partner in de joint venture met Taipeng Life verkopen ze eigenlijk als Chinees bedrijf de levensverzekeringen. Dat neem niet weg dat vele westerlingen de Chinese overheid wantrouwen. Ondertussen loop die samenwerking al 25 jaar. En er dook maar 1 keer een probleem op: toen Chinese aandeelhouders van Fortis veel geld verloren doordat Forits ten onder ging en België Fortis nationaliseerde en verkocht aan BNPParibas. België en China hadden (of hebben nog) een overeenkomst waarin staat dat overheden geen privebedrijven mogen nationaliseren. Dat was wellicht gemaakt om Belgische bedrijven te beschermen, maar in 2008 kon China zich hier heel moeilijk over doen. Ze hebben het zo gelaten.