Berkshire varkens
De ‘Berkshire’ is een Brits varkensras. Het komt oorspronkelijk uit het Engelse graafschap Berkshire, waarnaar het is vernoemd. Het is normaal zwart, met wat wit op de snuit, op de onderbenen en op het puntje van de staart. In 2008 was de Berkshire bijna uitgestorven. Maar met wat Japanse marketing is het “wagyu voor varkensvlees” nu weer populair.
Health Center
Minstens even populair en talrijk zijn de Berkshire spaarvarkens. Dat zijn de beleggers die ieder jaar weer uitkijken naar (a) de brief die Warren Buffett schrijft aan de aandeelhouders van Berkshire Hathaway en (b) de bijeenkomst van een kleine selectie van aandeelhouders van datzelfde beleggingsvehikel van Buffett. Die bijeenkomst is gewoonlijk de eerste zaterdag van mei. Dit weekend was het weer zover en kwamen naar schatting 40.000 aandeelhouders van Berkshire naar Omaha, Nebraska. Bijna 20.000 van hen verzamelen in de arena van het CHI Health Center om er urenlang te luisteren naar de vragen van hun collega-aandeelhouders en de antwoorden van Warren Buffett.
Wil je weten wat de belangrijkste tips van Warren Buffett waren? Pascal Paepen tekende voor de leden van onze club de tien interessantste beleggingstips op van ‘het orakel van Omaha’.
Van 7,6 dollar naar 603.000 dollar
Dit jaar is bijzonder, want zaterdag was het al de 60ste editie die geleid werd door voorzitter Warren Buffett. In 1972 al begon die vermogensbeheerder aandelen te kopen van textielbedrijf Berkshire Hathaway. Hij betaalde toen 7,60 dollar per aandeel. Op 10 mei 1965 had hij het hele bedrijf in handen. Zijn totale investering bedroeg 14 miljoen dollar, wat overeenkwam met een gemiddelde aankoopprijs van 14,86 dollar per aandeel. Vandaag kost een aandeel van Berkshire al 603.000 dollar. Buffett & partners hebben niet slecht geboerd. Ze realiseerden een gemiddelde jaarreturn van 20% op hun centen. Meer moet dat niet zijn.
Afgunst
“Die populariteit is vreemd, want eigenlijk heeft Buffett niks gerealiseerd”, las ik gisteren nog op de sociale media. Vlamingen zijn, net als de Berkshires, een apart ras. Enfin, wij respecteren Buffett dus wel. We waren zelfs van plan om ook af te zakken naar Omaha. Maar uiteindelijk bleek de trip een beetje te veel gedoe. Zoals ieder jaar hebben we wel live gevolgd, online en kregen onze clubleden zaterdagavond én zondag al een samenvatting van de belangrijkste tips die Buffett gaf.
Onlangs was er een feesteditie van de actuawebinar. Het was de 100ste editie. We nodigden meer dan 15 gasten uit en die gaven elk hun mening en tips uit hun eigen vakgebied.
Voor onze leden is het live, interactieve en herbekijkbare actuawebinar trouwens wekelijkse kost en bovendien volledig in de prijs van een lidmaatschap inbegrepen!
Steeds hetzelfde
Ook al is 90% van wat er gezegd wordt op de aandeelhoudersvergadering ieder jaar hetzelfde, toch is het altijd weer aangenaam om te horen hoe Buffett zijn kritiek en aanbevelingen aan de man brengt. Wel bijzonder jammer is het feit dat Charlie Munger er dit keer niet bij was. In tegenstelling tot Buffett paste hij er wel eens voor om langs te komen in coronatijden, toen hij zichzelf spaarde van de lange trip naar Omaha. Maar met zijn overlijden op 28 november, amper een maand voor zijn 100ste verjaardag, krijgt zijn afwezigheid een definitief karakter.
Afscheid
Buffetts zakelijk partner ligt aan de basis van het succes van Berkshire. Buffett kocht een textielfabriek. Dankzij de inzichten van Charlie Munger evolueerde die ‘slechte belegging’ van Buffett echter naar een uitstekende verzekeraar en participatiemaatschappij. Ik heb Charlie gemist op deze vergadering. Zijn plaats op het podium werd ingenomen door het duo Greg Abel (61), die Buffett zal opvolgen en Ajit Jain (72), verantwoordelijk voor de verzekeringspoot van Berkshire. Maar die twee zijn, net als Buffett zelf, erg diplomatisch. Charlie was daarentegen erg scherp in zijn kritiek. Hij nam geen blad voor de mond. Hij was misschien wel een beetje zoals die Amerikaanse presidentskandidaat, maar dan wel de intelligente versie en eentje met humor bovendien. Bij Spaarvarkens houden we uiteraard van Warren Buffett, maar misschien nog net iets meer van Charlie Munger.
Akward vergissing
Het verwachte eerbetoon aan Charlie kwam er, met een video van een klein half uur, waarin ook zijn strafste quotes werden herhaald. Die over de bitcoin, bijvoorbeeld, of over de ebitda, of over zakenbankiers. Het mooiste eerbetoon aan Charlie kwam misschien nog om 16:53u onze tijd, toen Buffett zich vergiste. Traditioneel is zo’n vergadering een ping-pongspel. Om de 5-6 minuten komt er een vraag van een aandeelhouder. Buffett neemt dan 5 minuten het woord en laat op het eind Charlie Munger de goal maken met een scherpe quote. Na vraag drie, eentje over energie en de opwarming, doet Buffett zijn ding en sluit hij traditiegetrouw zijn betoog af met: “Charlie?”. Even stilte, daarna gelach en applaus. Het zal nooit meer hetzelfde zijn. Rechterhand Greg Abel zette de uitleg verder, hetgeen in de praktijk inhoudt dat hij bevestigt wat Buffett net zei. Maar hij zal verdorie werk hebben met het bedenken van een formule die aanslaat als, of beter: wanneer, Buffett er niet meer zal zijn.
Thanks, Warren!
Thanks, Charlie!
Vanwege de Berkshire Spaarvarkens uit België
Thanks, Pascal!
Thanks, Berkshire varken!
“the big money is not in the buying and selling but in the waiting” 🐷
That’s right indeed!
Mooi artikel! Ik heb ook een deel van de aandeelhoudersvergadering bekeken. Het was zelfs zó boeiend dat ik om 19.00 u. vergat te schakelen en dus de eerste minuten van de zowaar nog boeiendere Spamalot heb gemist. Shame on me!
Haha! Bedankt, Myriam! Gelukkig kunnen al onze leden alle Spamalots nog lang uitgesteld bekijken en herbekijken.
Zeer mooie artikels over de AV van Berkshire Hathaway. Zeker ook de bijkomende interpretaties en inzichten zijn een meerwaarde. Proficiat ook met de feesteditie van de 100ste actuawebinar! Boeiend om reeds bekende gezichten nog eens terug te zien en chapeau om dit technisch voor mekaar te krijgen.
JIJ bedankt, Dirk!
Even een pluim voor het schrijf- (en spreek) talent van Pascal! Het artikel “Berkshire Varkens” is voor mij een voorbeeld waar ‘Spaarvarkens’ voor staat. Inspelend op de actualiteit, toegankelijk, leerrijk, grappig en vlot geschreven.
Da’s een heel mooi compliment. Bedankt, Eddy!