Reacties

  1. Geachte,
    Ik heb 3 kinderen, waarvan 1kind (gehandicapt) en daarom ” onder bewind” van de vrederechter staat.
    Ik bezit een aantal onroerende goederen die ik onder de kinderen wil verdelen.
    Nu mijn gehandicapte docher is niets met die onroerende goederen (bouwgronden en huis).
    Kan ik deze goederen aan de 2 andere kinderen geven, en in ruil daarvoor zouden beide broers
    een maandelijkse geldsom ter compensatie aan hun zus storten (levenslang).
    Kan dit juridisch geregeld worden? De vrederechter zal hélaas natuurlijk akkoord moeten zijn.
    Groeten.
    JVG

  2. Stel een nalatenschap met 3 erfgenamen die, na het overlijden van de ouders, in onverdeeldheid verkeren wat betreft roerende en onroerende goederen. Eén van de erfgenamen heeft, 40 jaar geleden , als voorschot op zijn erfenis, onroerende goederen gekregen waarvan de actuele én de geschatte waarde de waarde van zijn erfdeel overstijgt. Hij heeft ondertussen de hem geschonken onroerende goederen verkocht (een 6-tal jaar geleden) voor 350.000 euro en er een appartement mee gekocht. Vooraleer de erfwet veranderde (sep 2018) had zijn moeder een notarieel testament laten opmaken waarin ze stelde dat de drie erfgenamen elk één derde van de erfenis moesten krijgen. Bovendien was er ook een “akte van behoud” opgemaakt die voor gevolg had dat de onroerende schenking, bij verdeling van de erfenis, moest ingebracht worden ter waarde van de schatting van dit goed op het ogenblik van het overlijden van moeder.
    Bij de verdeling van de erfenis weigert “de erfgenaam met schenking” zijn schenking voor de geschatte waarde in te brengen en stelt dat de overige twee erfgenamen de rest onder hun beiden kunnen verdelen. Hij behoudt echter, bij de verkoop van alle overblijvende onroerende goederen, zijn vetorecht, gezien alles nog in onverdeeldheid blijft. Beide andere erfgenamen krijgen dan aanzienlijk minder dan hun broer of zus, “erfgenaam met schenking”, en dan wat hen toekomt of via testament toebedeeld moest worden.
    Moet men – als men niet via de rechtbank wil – voor déze oplossing gaan, of bestaan er andere mogelijkheden? Kan een notaris niets anders verzinnen dan het opmaken van een dading waarbij :
    – “de erfgenaam met schenking” zijn zin krijgt (1), blijvend buiten schot blijft” en beide anderen de facto moeten verzaken aan hun rechten.
    – beide overige erfgenamen zich naar voornoemde oplossing moeten schikken
    Welk impact of waarde heeft het testament van moeder waarmee blijkbaar niemand nog rekening houdt? (blijkbaar geen enkel?!)
    Dank voor de aandacht voor dit reëel probleem.

  3. Dag Niels,
    Klopt volgende stelling?
    Wanneer ik als Belgische rijksinwoner en erfgenaam een nalatenschap ontvang van een ouder die in het buitenland is gedomicilieerd dat deze nalatenschap niet in Belgie wordt belast.

  4. Zeer interessant allemaal. Hartelijk dank.
    Niettemin een vraagje :
    Bij een keuzebeding in het huwelijkscontract waarbij de langstlevende kan kiezen om de blote eigendom te behouden van bvb een tweede woonst (voor de gezinswoning is het duidelijk), dient de langstlevende dan ook successierechten hierop te betalen of is dit hiervan vrijgesteld? Maw, is dat keuzebeding -in dat geval- geen hefboom op de belastingsinkomsten van de staat vermits ze op eerder korte termijn 2* langs de kassa passeert?