IPO’s in 2025: wie trok al naar de beurs en wat volgt nog?

Wall Street Stock Exchange

Grote beursintroducties of initial public offerings (IPO) gebeuren niet heel vaak en zijn dus altijd een groot event. Een beursgang is een belangrijke gebeurtenis voor een bedrijf waar heel veel van afhangt. Dit geeft particuliere beleggers ook de kans om te investeren in bedrijven die voorheen ontoegankelijk waren voor hen.

De afgelopen jaren waren uitzonderlijk mager voor de wereldwijde IPO-markt. Een combinatie van economische, geopolitieke en marktgebonden factoren heeft bedrijven huiverig gemaakt om naar de beurs te gaan.

2025 belooft het jaar te worden dat de IPO-markt nieuw leven zou inblazen. Verschillende bedrijven hebben hun weg naar de beurs reeds gevonden en er staan nog enkele mooie projecten op de planning. Beleggers moeten wel twee keer nadenken alvorens zij meteen aandelen kopen van bedrijven die net naar de beurs zijn getrokken.

Meteen beleggen in IPO’s of niet?

Inschrijven op IPO’s is vaak enkel mogelijk voor institutionele beleggers. Grote beleggers, zoals institutionele fondsen, krijgen tijdens de zogeheten roadshow vaak als eersten de kans om in te schrijven op aandelen. Dit gebeurt vóór de officiële beursnotering. De interesse van deze partijen helpt de prijs te bepalen. Particuliere beleggers moeten wachten totdat het aandeel op de beurs noteert voordat zij aandelen kunnen kopen.

Institutionele beleggers krijgen, zoals reeds gezegd, eerder toegang tot de aandelen van IPO’s. Deze prijs is bepaald door de begeleidende zakenbanken en ligt niet zelden onder de marktwaarde van het volledige bedrijf. Dit wordt ook wel “IPO underpricing” genoemd.

Particuliere beleggers moeten wachten tot het aandeel op de beurs noteert. Vaak gebeurt het dat deze aandelen in eerste instantie een forse koersopstoot krijgen, waardoor particuliere beleggers aan een veel hogere koers kopen. Uit studies blijkt dat deze koersopstoot vaak slechts van korte duur is en het aandeel de komende maanden minder goed presteert dan de gehele markt.

Voor particuliere beleggers kan het verstandiger zijn om eerst de cijfers van enkele kwartalen af te wachten. Hierdoor kan er een beter beeld geschetst worden van de prestaties van het bedrijf. Door ongeduld of ‘FOMO’ laten beleggers zich echter vaak verleiden om meteen aandelen te kopen, terwijl geduld vaak een veiligere strategie is gebleken.

CATL

Het Chinese bedrijf Contemporary Amperex Technology of kortweg CATL tekende voor de voorlopig grootste IPO van het jaar. CATL is de grootste producent van batterijen voor elektrische voertuigen en trok op 20 mei naar de beurs van Hongkong.

Het bedrijf trok tegen een prijs van 263 Hongkong dollar (HKD) naar de beurs. Hiermee haalde het bedrijf 4,6 miljard HKD op. Bij de opening schoot het aandeel meteen naar 296 HKD. Intraday bereikte het aandeel zelfs een stand van 311 HKD. Het aandeel van CATL blijft voorlopig goed presteren. Op dit moment noteert het aan zo’n 360 HKD.

Chime

De onlinebank Chime trok naar de Amerikaanse Nasdaq tegen een waardering van 11,6 miljard dollar. Bij de beursgang haalde het bedrijf 700 miljoen dollar op. De interesse voor het aandeel was enorm bij beleggers. Het aandeel trok naar de beurs tegen een prijs van 27 dollar, maar bij de opening schoot het meteen naar 43 dollar. Tegen het einde van de handelsdag daalde de prijs, waardoor het aandeel zijn eerste handelsdag afsloot aan een prijs van 37 dollar, een stijging van meer dan 35%

Het aanvankelijke optimisme lijkt nu wel weer te gaan liggen. Het aandeel noteert nu aan zo’n 30 dollar. Sinds de opening aan 43 dollar heeft het aandeel dus 30% van zijn waarde verloren.

EnergyVision

Hoewel de wereldwijde IPO-markt het reeds een geruime tijd moeilijk heeft, staat de Belgische markt voor beursintroducties al jaren droog. De laatste grote beursintroducties dateren van 2021 toen Azelis en Onward Medical een beursnotering kregen. Tussendoor waren er nog de afsplitsingen van DEME en Syensqo, maar deze worden doorgaans niet als volwaardige IPO’s beschouwd.

De energieleverancier EnergyVision maakt in juli een einde aan deze jarenlange droogte. Marc Coucke is één van de grote investeerders in het bedrijf. EnergyVision haalt met de beursgang meer dan 40 miljoen euro op. Beleggers konden intekenen op aandelen van het bedrijf tegen een prijs van 9,50 euro. Hierdoor kreeg EnergyVision een waardering van 575 miljoen euro. Opmerkelijk is dat ook particuliere beleggers de mogelijkheid hadden om op de beursgang in te schrijven.

De eerste handelsdagen van EnergyVision op de beurs waren alvast beloftevol. De eerste dag opende het aandeel meteen hoger en eindigde de sessie met een winst van meer dan 25%. De volgende dag kwam hier nog 8% bij.

Aankomende IPO’s

Hoewel de verwachtingen voor de IPO markt in 2025 hooggespannen waren, lijkt het jaar tot nu toe vrij mager. Bedrijven zoals Klarna, Brainlab en Autodoc hebben hun plannen voor een beursgang immers gepauzeerd door de onzekere geopolitieke situatie en de onzekerheid die de tarievenoorlog van president Trump met zich meebracht. De tweede helft van het jaar kan echter voor verbetering zorgen. Er staan immers nog enkele belangrijke bedrijven te trappelen om een beursnotering te krijgen.

De beursgang waar beleggers het meest naar uitkijken is zonder twijfel deze van het Chinese kledingbedrijf Shein. De weg naar deze IPO loopt echter bijzonder moeizaam. Het bedrijf mikte op een beursgang in Londen, maar de Chinese autoriteiten weigerden hier toestemming voor te geven. Nu plant Shein om in Hongkong naar de beurs te trekken. Ook de beschuldigingen tegen het bedrijf voor het gebruik van dwangarbeid bij de productie van haar spotgoedkope kleding, hangen als een donkere wolk boven de beursgang. Daarnaast zorgt de waardering van het bedrijf voor ongerustheid. Terwijl Shein aanvankelijk tegen een waardering van 50 miljard dollar naar de beurs wilde gaan, is deze reeds verlaagd naar 30 miljard dollar. Ondanks al deze tegenslagen kijken beleggers reikhalzend uit naar deze IPO. Indien Shein erin slaagt om naar de beurs te trekken, zal het waarschijnlijk tekenen voor de grootste IPO van het jaar.

Naast Shein wordt ook verwacht dat de onlinebank Revolut dit jaar naar de beurs zal gaan, hoewel het bedrijf nog geen officiële aanvraag heeft ingediend. Ook het chatplatform Discord zou plannen hebben voor een beursgang. Bij de laatste kapitaalronde in 2022 werd de waarde van het bedrijf vastgesteld op 15 miljard dollar. 

Published in Aandelen, Beleggen, Gratis

Reacties