LYNX Beleggersdebat 2025

Op 15 januari vond de 14e editie van het LYNX Beleggersdebat plaats. Acht beleggingsexperts presenteerden hun inzichten en tips voor 2025.

Het eerste deel richtte zich op thema’s zoals AI, het rentebeleid en Bitcoin, met bijdragen van Jacob Schoenmaker, Aggie van Huisseling, Justin Blekemolen en Martin Visser.

In deel 2 gaven experts Albert Jellema, Gert Bakelants, Hildo Laman en Pascal Paepen, concrete beleggingsideeën voor het nieuwe jaar.

Benieuwd naar alle inzichten? Bekijk de debatten:

Reacties

  1. Na het volgen van een lezing omtrent energie, gegeven door één van je collega’s bij Thomas More Geel, leerde ik o.a. dat om hetzelfde resultaat in Kwh te bekomen, 1 L diesel gelijkstaat met het werk van 8 mensen op 1 dag. We leerden dat de densiteit van kernenergie nog efficiënter zou zijn dan deze van olie. We begrijpen dat men hierin veel potentieel ziet, maar net zoals olie is uranium ook een grondstof die eindig kan worden en men in landen ontgint waar er momenteel geopolitieke onrust is. Daarnaast lezen we dat de kosten van nieuwe kerninstallaties in opbouw aanzienlijk oplopen. Wie betaalt hiervoor? We lezen: ‘Centrale waar een van de zwaarste kernongevallen ooit plaatsvond, heropent… om stroom te leveren aan techreus Microsoft’ Volgens de spreker slaagden we er doorheen de geschiedenis in, om meer energie-efficiëntie te creëren, maar verhoogden we steeds ons gebruik. Hij verwees ook naar AI wat vandaag de dag enorme hoeveelheden energie opslorpt (stelde 2 vragen en vroeg ChatGPT wat dit nu aan elektriciteit gevraagd had: 1Kwh). Als de gevraagde hoeveelheid energie steeds toeneemt, zal de Co2 ook toenemen ondanks de grijze, blauwe, witte opgewekte energie…Om de Co2 uitstoot te verminderen, zou de energie-efficiënte niet steeds mogen gepaard gaan met een toenemende vraag, aldus de spreker. Toegegeven het momentum voor de energie- slorpers is positief en beleggen is geen wetenschap…