Blog: hoe financiële vrijheid zorgt voor een betere job
Momenteel ben ik het laatste hoofdstuk van mijn personal finance boek aan het afwerken, na maanden het project stilgelegd te hebben. Een van de dingen die ik in mijn boek behandel, zijn de talloze voordelen die komen met financiële vrijheid. Een van de leukere voordelen die ik koester? Dat is zonder twijfel de positieve invloed die financiële vrijheid heeft op de relatie met je werkgever en hoe het je werkomgeving verbetert.
De impact van financiële vrijheid op je job
Iedereen is natuurlijk anders en ik weet dat sommige wel degelijk plezier halen uit hun werk, maar ik kom uit een omgeving waarin ik, zeker in het begin van mijn carrière, vaak heb moeten vechten voor mijn job en carrière in jobs die ik niet graag deed. Als jongere moest je gewoon je werk doen (vaak heel routineus werk en slecht betaald) en vooral niet te veel noten op je zang hebben. Iets wat je dan ook deed als jonge gast, want alleen al denken aan de financiële impact van ontslag gaf me stress. Mijn eisen stellen deed ik daarom nooit en ik cijferde me altijd weg.
Financiële vrijheid zorgt voor een hefboom naar een beter leven
Zodra je financieel vrij bent (en de andere partij zich daarvan bewust is), zie je plots een compleet andere dynamiek ontstaan. In plaats van een eenzijdige machtsverhouding ontstaat er een situatie waarin beide partijen gelijkwaardig zijn en er meer sprake is van tweerichtingsverkeer. Als de werkomstandigheden niet optimaal zijn of je het werk niet leuk vindt, kun je dit gemakkelijker bespreekbaar maken. De andere partij zal sneller geneigd zijn je situatie te verbeteren en comfortabeler te maken. En lukt het niet om tot een vergelijk te komen? Dan heb je automatisch de vrijheid om elders beter werk te zoeken. Maar ben je volledig afhankelijk van die ene partij? Dan heeft de andere de macht en zit je voor jaren vast zonder dat je echt weg kan. Een situatie die ik vooral terugzag op de luchthaven van Zaventem, waar ik werkte als arbeider en zag bij mijn collega’s. En erger nog. Zonder dat je het beseft, geef je door akkoord te gaan veel van je financiële potentieel weg.
Het mooiste voorbeeld was toen ik zelfstandige werd en plots vier verschillende klanten had. Toen veranderde alles voor mij omdat ik plotseling onderhandelingsruimte had. In datzelfde jaar vroeg en kreeg ik loonsverhogingen tussen de 25% en 47%, waarmee ik later mijn financiële basis heb gelegd en alles heb opgebouwd. Mijn mening over vakbonden is daarom dat er geen betere vakbond bestaat dan je eigen financiële vrijheid.
ik kan je volledig volgen.
zelf heb ik nooit een grote stap durven zetten en na 42 jaar gewerkt te hebben bij dezelfde werkgever kom ik tot de conclusie dat ik nooit in het onbekende heb durven springen.
akkoord toen ik begon te werken was het volop crisis(1981) en kon je haast geen werk vinden en zeker niet volgens je eigen voorwaarden onderhandelen.
na 3 jaar heb ik wel gevraagd of ik een andere job kon ambiëren en toen zagen ze dat ik blijkbaar ambitieus was.
ik stapte toen uit de boekhouding naar de sales wat toch een hogere verloning gaf van ongeveer 50%.
echter heb ik het hierbij gelaten tot mijn pensioen. ik had natuurlijk wel de vrijheid als verkoper maar met de nieuwe generatie bazen werd het niet makkelijker.
toen ik echter moest aankloppen bij de vakbond om enkel mijn rechten te verkrijgen(na een ziekte van 1 jaar) merkte ik hoe terughoudend ze waren om me te verdedigen
uiteindelijk kreeg ik bevestiging van mijn gelijk bij FOD Tewerkstelling.
om maar te zeggen je moet voor jezelf opkomen!
well done Stefaan.
Joost,
Dat klopt. Uiteindelijk moet je voor jezelf opkomen. Mensen die vertrouwen op overheid of vakbond zijn nog iets te goedgelovig. Je mag ook niet zomaar vertrouwen op de goeie wil van je werkgever. Sommige werkgevers zijn uiteraard top, maar vaak moet je toch al eens op tafel durven slaan. Dat helpt. Te braaf zijn is voor niks goed.
Goed dat Stefan de laatste hand legt aan zijn boek. Als ik ooit eens vijf minuten tijd heb, zal ik ook eens een boek schrijven over werk en zelfredzaamheid. Hopelijk gaat me dat ooit nog lukken.
Pascal
Pascal, de titel: EHBO? (Eerste hulp bij onderdrukking) haha
Dag Pascal
Dank voor je reply.
Een kleine anekdote,
En vergeef me mijn vergissing bij data enzo.
Ooit was ik klant bij KB
u mogelijk bekend in de oren klinkend?
Het was tentijde van de Sicavs.
Ik wilde ze terugbetaald krijgen in mijn kantoor waar de bediende me zei om te wachten. Wegens goede opbrengst.
Kort hierop kregen we die kleine beurscrash.
Zo zag ik mijn inzet van 27000 Frank die ondertussen reeds 2,5 a 3 maal zijn waarde had smelten als sneeuw voor de zon.
Kort daarop verklaarde de toenmalige CEO,op de BRT, dat KBC zich meer zou toeleggen op grote industriële klanten.
De kantoren waren ondertussen onderbemand en moeilijk bereikbaar voor de kleine spaarder, wel toen ben ik ook voor mezelf opgekomen en naar een conculega vertrokken
Ik lees alle artikels die jullie publiceren maar dit type artikels zeker. Ze geven mij andere inzichten.
Merci Jan!
‘Vraag en aanbod’ is toch één van de meest doorslaggevende elementen in het bereiken van ‘macht, onderhandelingspositie en financiële onafhankelijkheid’. Daarnaast context: bijvb openbare sector (waar alles geregeld is via statuten) is veel minder flexibel dan privé.