Apple is meer dan $ 2.000 miljard waard. Forrest Gump & Al Gore delen in de winst

Onlangs was hij weer eens op televisie. Forrest Gump. Fantastische film! Bekend van de uitspraak “My mom always said life was like a box of chocolates. You never know what you’re gonna get.” Vrij vertaald: “Het leven is onvoorspelbaar en zit vol verrassingen.” Die uitspraak staat als een huis. Ook een belegger houdt er maar beter rekening mee. Reken je jezelf al rijk? Denk je dat je onmogelijk kan verliezen? Dan nog kan het fout gaan. Als je dat beseft, word je vanzelf een betere belegger.

Leer beleggen met Forrest Gump

Voor beleggers zitten er nog heel wat fantastische scènes in Forrest Gump. Nog eentje om het af te leren. Over FIRE (Financial Independence, Retire Early). Collega-Spaarvarken Stefan Willems heeft daar al wat over geschreven (deze bijdrage, bijvoorbeeld) en zal daar nog over schrijven. Forrest Gump ruilt op een bepaald moment zijn zware job als ondernemer in de garnalensector voor een minder goed betaalde droomjob. Zijn spaargeld zet hij dan wel aan het werk. Hij investeert het in, zoals hij het zelf zegt, ‘some kind of fruit company’. In de film komt dan mooi het logo van die zogenaamde ‘fruitfirma’ in beeld. Apple! De kijker glimlacht.

Apple schittert, na een moeilijke start

Apple, voor alle duidelijkheid: wel degelijk de producent van de iMac, de iPod en de iPhone, kwam naar de beurs in 1980. Het bedrijf werd in 1976 opgericht door Steve Jobs en Steve Wozniak. Het boek Forrest Gump kwam in 1986 op de markt. Als we dan het verhaal uitpluizen, lijkt het alsof de fortuinlijke belegger Gump al in Apple belegde voordat het bedrijf naar de beurs kwam. Maar dat verhaal is dubbele fictie. In het boek Forrest Gump wordt immers nog geen melding gemaakt van de belegging in Apple. Dat gebeurt pas in de film, die voor het eerst wordt vertoond op 23 juni 1994.

Op dat moment, in juni 1994, had het aandeel van Apple er al een mooie stijging opzitten sinds de beursintroductie van 1980. Maar die stijging is minder groot dan je zou denken. De waarde van Apple steeg in die 13,5 jaar amper 161%. Ze gingen van 1,2 miljard dollar naar 3,13 miljard dollar. Lijkt dat veel? Het is niet eens een rendement van 8 procent per jaar. Een belegging in een overheidsobligatie zou in die periode veel meer hebben opgebracht.

Hoeveel is Forrest Gump nu waard?

Maar nu komt het. Stel dat u in 1994 naar de bioscoop ging, naar Forrest Gump keek en dezelfde investeringsbeslissing zou hebben genomen als de held in de film. Dan was uw belegging in Apple sindsdien maal 639 gegaan. Het aandeel is in die periode inderdaad 63.800 procent gestegen.

Uw rendement zou zelfs nog wat hoger zijn geweest want we laten de dividenden buiten beschouwing. Forrest Gump zelf zat nog wat vroeger in het aandeel. We weten niet wanneer hij kocht en hoeveel hij investeerde. Maar als hij nooit verkocht, dan zit Forrest Gump vandaag met een pakketje in Apple dat ergens tussen de 100 miljoen dollar en 30 miljard dollar waard is. Met onze excuses voor de fenomenaal grote schattingsmarge. En ja, wellicht zou Forrest Gump ondertussen wel wat van zijn aandelen hebben verkocht. De goede ziel deelt zijn rijkdom met wie het minder goed heeft.

Fictie blijft fictie. Maar beleggingen in Apple zijn ook realiteit. Meer dan tweeduizend miljard dollar. Zoveel is Apple gisteren waard geworden. Nooit eerder haalde een Amerikaans bedrijf die mijlpaal. Ruim 2.000 miljard dollar, verdeeld over 4,36 miljard aandelen die elk 463 dollar waard zijn.

Belegging voor de rijken, maar ook voor Jan-met-de-pet

Gejuich bij Berkshire Hathaway. Met een positie van 5,7 procent of 245,2 miljoen aandelen is het vehikel van Warren Buffett een van de grootste aandeelhouders van Apple. Buffett belegde pas 4,5 jaar geleden voor het eerst in Apple. Inmiddels boekt zijn bedrijf al een papieren winst van vele tientallen miljarden dollars op deze positie.

Fondsbeheerders Vanguard en Blackrock, niet toevallig in omvang de grootste vermogensbeheerders ter wereld, hebben elk nog meer aandelen. Vanguard had einde maart een belang van 7,8% in Apple (336,7 miljoen aandelen), concurrent Blackrock zit op een berg van 274,7 miljoen aandelen van Apple (6,3%). Die aandelen zitten vooral in indexfondsen (trackers) die beheerd worden door respectievelijk Blackrock en Vanguard en verkocht worden aan het grote publiek.

Al Gore

De ‘bazen’ van Apple geloven ook in hun bedrijf. Voorzitter Arthur Levinson bezit ruim 1,13 miljoen aandelen. De CEO, Tim Cook, heeft er 847.969: goed voor bijna 400 miljoen dollar. Klimaatgoeroe Al Gore heeft ook een zitje in de raad van bestuur van Apple. Hij bezit 113.585 aandelen (ruim 52 miljoen dollar waard).

Ieder bedrijf kent tegenslagen. Apple heeft er sinds zijn oprichting in 1976 al vele gekend. Bij de beursintroductie, in 1980, betaalde je 22 dollar voor een aandeel. Niet zoveel jaren later was datzelfde aandeel amper 2 dollar waard. Steve Jobs moest in 1985 opstappen en keerde pas in 1997 weer terug. In oktober 2011 sterft oprichter Steve Jobs aan kanker. Critici twijfelen luidop of er zonder de visionair nog wel een toekomst is voor Apple. Ze hadden – gelukkig – ongelijk.

Conclusie

  • Het fictieve personage Forrest Gump belegde in Apple.
  • U had dat beter ook gedaan.
  • U bent aandeelhouder van Apple? Proficiat!
  • Niet belegd in Apple? Niet getreurd. Het is nooit te laat om te beleggen in uitzonderlijk sterke bedrijven.

Reacties