Lekkere Brusselse hapjes, zelfs voor verwende Nederlandse beleggers

Nederlandse beleggers zijn verwend. Ze kunnen op hun thuismarkt beleggen in wereldbedrijven. Denk maar aan ASML, dat beschikt over een unieke ultraviolet technologie voor de productie van chips. Beurswaarde: 232 miljard euro. Adyen is met zijn technologie voor betalingen ondertussen al 41 miljard euro waard. De beurs van Amsterdam heeft vooral wat Brussel niet heeft: grote technologiebedrijven en een aantal dikke beurskapitalisaties met Shell (188 miljard euro) of Unilever (120 miljard euro).  

Toch snuffelen sommige van onze Noorderburen wel eens aan de kleine Brusselse beurs. We hebben het dan vooral over particuliere beleggers, want naast het handvol grote Belgen zoals AB InBev of KBC telt Euronext Brussel vooral smallcaps: aandelen met een beurswaarde van minder dan 1 miljard euro. Dat wil zeggen dat de liquiditeit vaak ook beperkter is. Maar voor kleine beleggers hoeft dat geen probleem te zijn. Integendeel: vaak worden aandelen in Brussel maar door enkele analisten gevolgd. Onbekend is onbemind en dus ook goedkoper/interessanter.

Nichesspelers en wereldleiders

Dat biedt extra kansen om als kleine belegger het verschil te maken. De ondernemingen mogen dan vaak kleiner zijn, er zitten parels tussen. Sommige bedrijven zijn wereldleider in hun niche, zoals Barco met zijn technologie voor beeldverwerking. Barco is toonaangevend in cinemaprojectoren, of het nu voor publieke of thuisbioscopen is. Of EVS, dat met zijn apparatuur en software onmisbaar is voor live tv-opnames buiten de studio. En nu de Nederlandse baggeraar Boskalis van de beurs is gehaald, kunnen beleggers van de lage landen hun geld inzetten op sectorgenoot DEME. Deze baggeraar splitste zich vorig jaar af van de bouwgroep CFE en is naast het baggeren ook wereldleider in het aanleggen van offshore windmolenparken.

Baksteen in de maag

De Brusselse beurs is ook uniek wat betreft de enorme keuze aan vastgoedaandelen. Een Belg wordt geboren met een baksteen in de maag, zegt men.  Dat blijkt ook op de beurs, want er noteren bijna 20 bedrijven die actief zijn in vastgoed. Van vastgoedontwikkelaars tot investeerders met een enorme vastgoedportefeuille. Het varieert van specialisten in logistiek, retail- en zorgvastgoed. Ze kregen allemaal zware klappen in 2022 door de klim van de rente. Misschien zijn er overdrijvingen en kan je nu relatief goedkoop instappen. Alleen Wereldhave Belgium, nota bene een uitbater van winkelcentra, bleef overeind en zorgde in 2022 voor een positief rendement. Niet toevallig is dat het enige vastgoedaandeel dat nu ruim een jaar geleden genade vond bij de analisten van Spaarvarkens.be. En ja, Wereldhave Belgium is de Belgische dochter van Wereldhave in Nederland. Wanneer koopt die groep de minderheidsaandeelhouders van de Belgische dochter uit?  De dochter is mooier dan de moeder, heeft weinig schulden en is bovendien spotgoedkoop.

Holdings

Nog een niche waar Brussel heel sterk in is: holdings of investeringsbedrijven. Dat zijn alternatieven voor beleggingsfondsen. ze worden door de rijkste Belgische families efficiĆ«nter beheerd en bijgevolg betaal je lagere kosten dan bij een fonds. Bovendien kan je ze soms ver onder de echte waarde van de portefeuille kopen. Bij Spaarvarkens.be volgen we de holdings extra op. Dat is onder andere de verdienste van Jim, die er tweewekelijks les over geeft aan onze leden en er een modelportefeuille in heeft. Die portefeuille werd opgestart in 2022 en staat – na een slecht beursjaar – op winst! Het is moeilijk bescheiden te blijven …

Biotech

Nog in Brussel vind je een hele resem aan farma/biotech- en medtechbedrijven. Vaak zijn het relatief jonge bedrijven waarin beleggen bijzonder risicovol is. Maar soms is een belegging ook extreem lonend. Zo is Argenx met zijn beurswaarde van ondertussen bijna 20 miljard euro uitgegroeid tot het meest waardevolle biotechbedrijf van Europa. Zal die groep nog lang blijven bestaan als een onafhankelijke speler?

Argenx (oranje) versus ASML voorbij 5 jaar

Argenx klopt in return zelfs het uiterst succesvolle  ASML en dat over alle periodes. Het voorbije jaar? Een winst van 33% voor Argenxversus een verlies van 18,7% voor ASML. De voorbije vijf jaar veroverden ze samen alle beleggersharten met een koerswinst van 546% voor Argenx en 317% voor ASML. Wie sinds de beursgang in Argenx stapte, heeft een rendement van 4172%. Dat is de inzet vermenigvuldigd met factor 42! ASML leverde sinds 2002 een niet minder formidabele 1874% op. Maar de winnaar blijft drie keer Argenx. Oftewel: kleine bedrijven kunnen gemakkelijk vele keren verveelvoudigen. Dus toch maar voor Brussel kiezen? En jawel, ondertussen siert Argenx  ook het koersenbord in Amsterdam.

Jaloers op Amsterdam

De Belgen hebben zeker ook iets om jaloers om te zijn.  De Nederlanders lokken internationale bedrijven met interessante voordelen. Zo vonden ook Prosus (met Tencent) en recent nog de Italiaanse holding Exor van de familie Agnelli een plaats op Euronext Amsterdam. Die holdings hadden ook mooi gestaan op de Brusselse koerslijst naast een Sofina, Ackermans & van Haaren, Gimv, Brederode ā€¦  Maar helaas ontbreekt daarvoor een beleid zoals de Hollandse politici wel uitdachten om internationale bedrijven op de Nederlandse koerslijsten te lijmen. Het ontbreekt de Belgen aan visie, moed en daadkracht. Wie weet wordt Euronext Brussel ooit wel geleid vanuit Amsterdam.

Meest ondergewaardeerde biotech

Als laatste nog een tip. Met de portefeuille die we in de Spaarvarkens Beleggingsclub opbouwen, investeerden we recent in een combinatie van twee troeven van de Brusselse beurs. Een holding die belegt in wat volgens ons Ć©Ć©n van de meest ondergewaardeerde biotechbedrijven van Brussel en Europa is. Op dit moment noteert die familialemonoholding ook nog eens met een korting van 37% op de waarde van de portefeuille. De korting kan u als lid van de Spaarvarkens Beleggingsclub live opvolgen in onze community. Het onderliggende bedrijf heet UCB. We zijn fan. Die betrouwbare biotechspeler is al een pak ouder dan Argenx en dus misschien ook saaier, maar onderschat UCB niet. In middelen tegen epilepsie, allergieĆ«n en psoriasis is de grootste Belgische biotech- en farmagroep wereldbekend. UCB genereert al lang mooie cashflows. Laat dit geen parel zijn voor de zwijnen, maar wel voor Spaarvarkens. Al kopen we UCB wel aan via een omweg, namelijk de familiale monoholding. De naam van die holding begint met een T of met een F.  Kan u raden over welk bedrijf we het hebben?

Groetjes uit Brussel, waar ook Nederlandse beleggers welkom zijn

Reacties