Goede beleggers zijn af en toe ook een beetje moedig. Geloof in jezelf en in de beurs!

Euforie is een signaal om te verkopen, paniek een om te kopen. Nieuwsmedia versterken het sentiment. Daarom moet een belegger soms tegendraads handelen.

Never waste a crisis of verspil nooit een crisis!

Naast de pijn, het verlies of de zorgen die onvermijdelijk zijn bij een crisis biedt een moeilijke periode unieke kansen. Dat geldt ook voor spaarders en beleggers. Een forse beursdaling of zeg maar crash van de aandelenbeurzen biedt de kans om tegen lage koersen in te stappen en later tevreden te kunnen terugblikken op hoge meerwaarden. Soms zakken de koersen tot niveaus die eerder niet voor mogelijk werden gehouden. Hoe lager, hoe meer de angst door de kelen giert. Als snel slaat de paniek om zich heen. Precies op die slechte momenten moeten ook beleggingsfondsen vaak verkopen omdat ongeruste beleggers, gealarmeerd door een nieuwbericht over crashende beurzen, hun geld terugvragen. Speculanten die met geleend geld investeren, krijgen plots de vraag van hun bank om bijkomend geld te storten, want de waarde van hun portefeuille dekt nog onvoldoende het krediet. En zo krijg je een lawine van verkopen en kelderende koersen.

Hou de moed erin!

Wie dan als spaarder of belegger cash heeft, zit in een zetel en heeft de koopjes maar voor het uitkiezen. Toch is het in de praktijk iets moeilijker dan we hier schetsen. Je zal namelijk enige moed aan de dag moeten leggen om kooporders te geven. De beurzen zitten immers niet voor niets in een baisse. Er is een crisis en die veroorzaakt problemen en onzekerheid. Daardoor ontstaat een negatief klimaat. Collegaā€™s en vrienden maken zich zorgen. Nieuwsmedia en economen doen hun best om de crisis zo angstwekkend mogelijk te beschrijven. Plots ontstaat er een opbod in specialisten die sombere toekomstprognoses maken. Kortom: je mag je in goede tijden nog zo hebben voorgenomen dat je zeker zal instappen als de koersen laag zijn: op het moment van de waarheid zal je de moed moeten hebben om in jezelf te geloven.

Hond met hoed

Een goede belegger moet ook tegen de richting in durven gaan. Niet blind, maar met overleg en met oog voor de juiste signalen. Als de koersen dag na dag nieuwe recordkoersen bereiken en zelfs een hond met een hoed op begint te pochen over zijn beurswinsten, kan je best voorzichtig worden en wat winst nemen. Als de beurzen daarentegen in vier weken 35% tot 45% zakken zoals in de coronacrash, dan moet je toch eens zoeken naar wat geld om op je beleggersrekening te storten. Ik spreek nu over signalen voor de beurzen als geheel. Voor een individueel aandeel is het riskanter om zuiver op basis van een heel scherpe daling/klim te oordelen. Maar een volledige beurs die bijna de helft van haar waarde verliest, dat komt echt niet veel voor en zal voor sommige aandelen zeker overdreven zijn. Hoe beloftevol, goed of solide bedrijven ook zijn, in een echte beurscrash zakken bijna alle aandelen fors.

Een paar voorbeelden van de Brusselse beurs

Ageas, een door vriend en vijand bewonderde verzekeraar, was midden maart 54% gezakt versus de top van einde 2019. Ondertussen herstelde het aandeel 25% tot 31,56 euro. Biotechbedrijf Galapagos zakte in vier weken 48%. Het herstel in de volgende vier weken bracht ondertussen een klim van 47%. Maar ook solide holdings zoals Sofina gingen op en neer als waren het speculatieve aandelen. Van een topkoers van 223,50 euro ging er 33% af. Ondertussen veerde het aandeel alweer 42% op.

Wees contrair

De beursindices herstelden globaal ondertussen met ongeveer een kwart. Pas nu begin je verhalen te lezen als ‘Is het ergste over?’ of zie je hier en daar suggesties om in te stappen. Ook geven analisten aan dat sommige aandelen te veel gezakt zijn. Vier weken terug, toen de koersen veel lager noteerden, was er vooral een opbod aan negatieve verhalen. Verwacht niet dat je zal horen of lezen dat beurzen overdrijven. Het nieuws gaat (bijna) altijd met de heersende trend mee. Dat is het veiligste voor de boodschapper: de kans dat het keert de volgende dag is klein. Als het een week later spectaculair omslaat, is iedereen het foute commentaar vergeten. Kortom: een goede belegger moet niet alleen op het juiste moment cash hebben, hij moet ook vertrouwen in goede bedrijven. En soms de moed hebben om tegen de stroom in te zwemmen.

Reacties