TotalEnergies; de energiespeler van de toekomst?

Spreekt u nog steeds over “Total” wanneer u het heeft over de grote Franse oliereus? Think again! Recent veranderde Total haar naam in TotalEnergies. Die nieuwe naam en visuele identiteit belichamen de vastberaden koers die het management en de eigenaars hebben uitgezet voor het bedrijf. Die van een brede energieonderneming die haar missie vervult om steeds meer betaalbare, betrouwbare en schone energie te produceren en te leveren. Kan TotalEnergies deze ambities omzetten in realiteit? Dat zal ik in dit artikel bespreken.

Aardgas

Niet olie, maar aardgas zal een almaar belangrijkere rol gaan spelen in onze energieproductie. Of we dat nu willen of niet. Bij de verbranding van aardgas komen minder schadelijke stoffen vrij dan bij de verbranding van andere fossiele brandstoffen. Aardgas wordt daarom ook de ‘transitiebrandstof’ genoemd. Omdat we niet de capaciteit hebben om meteen al onze energie uit groene bronnen te halen zullen aardgascentrales belangrijk worden in de creatie van elektriciteit. Hier komt nog eens bovenop dat aardgascentrales in verschillende landen de energieproductie overnemen van kerncentrales en kolencentrales die worden gesloten. Als we een kijkje nemen op de website electricitymap.org, dan zien we dat landen als Duitsland, Polen, Tsjechië, Ierland en zelfs onze noorderburen nog veel gebruik maken van steenkool en bruinkool om energie op te wekken. Om de Europese Unie klimaatneutraal te maken tegen 2050 zullen veel van deze centrales – al dan niet tijdelijk – vervangen worden door aardgascentrales.

Daarnaast wordt ook in de scheepvaart almaar meer gekeken naar aardgas om de zwaar vervuilende bunkerolie te vervangen. TotalEnergies bouwt al jaren aan een stevige aardgasportefeuille en zal dit in de toekomst blijven doen terwijl het zijn olieportefeuille afbouwt. Momenteel is TotalEnergies de op een na grootste speler op vlak van LNG (Liquified Natural Gas). LNG, of vloeibaar gas, wordt als volgt geproduceerd. Aardgas wordt ontgonnen en in speciale koelinstallaties gekoeld tot -162° Celsius, zodat het gas krimpt. Hierdoor wordt het volume tot 600 keer verkleind. Dit maakt het veel eenvoudiger om aardgas te transporteren over lange afstanden waar pijpleidingen niet mogelijk zijn. TotalEnergies is aanwezig in elke stap van dit proces; zowel de ontginning, productie als het transport van aardgas.

Energieleveranciers

TotalEnergies diversifieert haar portefeuille al jaren door verschillende energieleveranciers over te nemen. Zo is het al sinds 2017 eigenaar van het Belgische Lampiris en sinds 2018 van het Franse Direct Énergie, actief in de Belgische markt onder de naam Poweo. Met deze Franse energieleverancier snoepen ze al jaren klanten af van onder andere het Franse EDF. TotalEnergies wil zich dus positioneren als een brede energiegroep van ontginning en productie tot leverancier.

Een concurrent voor Tesla?

In 2016 nam TotalEnergies het Franse Saft over. Saft is een batterijfabrikant met geschiedenis die teruggaat tot 1918. Deze pionier maakt batterijen voor allerhande toepassingen. Van back-upbatterijen voor datacenters en ziekenhuizen tot de batterijen in metrostellen en vliegtuigen, Saft is overal aanwezig. Een productcategorie die de laatste jaren aan populariteit wint zijn de batterijen voor het stroomnet, waar groene stroom van zonnepanelen en windmolenparken tijdelijk kan gestockeerd worden bij overproductie. Tesla is een grote speler in dit veld met de Tesla Megapack, maar ook hier heeft Saft producten die de concurrentie aangaan met Tesla. De vraag naar dergelijke producten zal enkel stijgen naargelang de energietransitie zich voortzet.

Een aantal jaar geleden startte Saft een joint-venture met Stellantis (toen nog PSA) met als doel autobatterijen te ontwikkelen en te produceren op grote schaal. De Automotive Cells Company (ACC) zal de concurrentie aangaan met de gigafactories van Tesla. Momenteel wordt er onderzoek en ontwikkeling verricht in een faciliteit in Bordeaux. Een aantal kilometer naar het Noorden wordt gewerkt aan een eerste pilootfabriek. Hier zal tegen het einde van dit jaar gewerkt worden aan de optimalisatie van het productieproces. Tegen 2023 zal de eerste gigafactory opengaan in Douvrin, nabij Calais en later ook in Kaiserslautern, in Duitsland. De Volkswagengroep werkt aan een gelijkaardig plan in samenwerking met Northvolt, een Zweedse batterijproducent. Wat deze samenwerkingen zo interessant maakt is dat Europa voor de productie van lithium-ion batterijen onafhankelijker wordt van Azië, die nu een hoofdrol speelt in dit marktsegment. De Teslabatterijen worden in samenwerking met het Zuid-Koreaanse Panasonic gemaakt en de batterijen van General Motors en Ford worden hoofdzakelijk geproduceerd in samenwerking met LG-Chem, wat ook een Zuid-Koreaanse speler is.

Groene energie

TotalEnergies investeert de laatste jaren veel geld in groene energie, in de vorm van windmolenparken en zonnepanelen. SunPower is een grote Amerikaanse speler in de productie van zonnepanelen en thuisbatterijen. TotalEnergies kocht zich de voorbije jaren in en bezit nu een meerderheidsaandeel in de onderneming. Met de aankomende infrastructuurinvesteringen van de Biden-regering zal de focus liggen op vergroening, wat voordelig is voor SunPower.

Met de strategische alliantie Total Eren investeert TotalEnergies wereldwijd in windmolen- en zonneparken. De portefeuille gaat van parken in India en Brazilië tot Italië en Griekenland. De verwachting is dat TotalEnergies in dit segment nog veel zal investeren in de komende jaren om zowel hun eigen klimaatdoelstellingen te halen, maar ook die van het klimaatakkoord van Parijs.

Ten slotte werkt TotalEnergies ook aan grote laadpaalnetwerken. Zo hebben ze een voortrekkersrol in grote Europese steden zoals Parijs, London, Brussel en Amsterdam. In die laatste breiden ze het netwerk uit met 2200 nieuwe laadpunten tegen de herfst van 2022. Eind vorige maand raakte bekend dat ze Blue Charge zullen overnemen en hiermee het grootste laadpaalnetwerk van Singapore in handen krijgen.

Conclusie

TotalEnergies is een dynamische en innovatieve speler in de energiesector. Een sector die de laatste jaren wat aan de zijlijn is blijven staan. Ondanks de energietransitie – waarbij we de bronnen van onze energie veranderen – blijft de vraag naar energie wereldwijd steeds stijgen. TotalEnergies lijkt mij een goede balans te hebben tussen fossiele brandstoffen en groene energie. We moeten ook eerlijk zijn; het is niet mogelijk om van vandaag op morgen naar 100% hernieuwbare energie te gaan. We zullen fossiele brandstoffen nog meer dan nodig hebben in de komende jaren. Met de sluiting van verschillende kool- en kerncentrales zal de vraag naar aardgas stijgen om dit op te vangen. TotalEnergies is goed gepositioneerd om deze vraag op te vangen en hierop te kapitaliseren. De cashflow die men hieruit realiseert zullen ze investeren in de hernieuwbare energiesector, van batterijen tot zonnepanelen. Op deze manier volgt TotalEnergies de energietransitie die de Europese Unie en bij uitbreiding de hele wereld voor ogen heeft.

Het aandeel noteert vandaag tegen een prijs van 37,37 euro en keert een dividend uit van 2,64 euro. Dit geeft een relatief hoog dividendrendement van 7,01%. In het tweede kwartaal van 2021 haalde TotalEnergies een netto resultaat van 3,5 miljard dollar en een EBITDA van 8,7 miljard dollar.

Giani De Pauw

Lees ook morgen, woensdag 8 september, Spaarvarkens.be! Dan vergelijken we TotalEnergies met Royal Dutch!

Wil je zelf ook actief op zoek gaan naar mooie parels? Volg onze beleggingscursus! Vanavond 7 september: les 2 van 20. Je kan je nog aansluiten!

Reacties