Interview: Gert Wezenbeek
Interview met Gert Wezenbeek, auteur van ‘Overleven in een Welvaartsstaat’.
Waarom schreef je dit boek?
Ik lees zelf graag en veel. Wellicht is dat de reden waarom ik uiteindelijk ook zelf al eens een paar zinnen op papier heb gezet. Het was daarbij echt niet de bedoeling om een boek te schrijven. Misschien wilde ik af en toe gewoon wat van me af schrijven. Maar ik heb mijn bescheiden schrijfsels wel al eens laten lezen door iemand die me dierbaar was. En dan kreeg ik te horen: “Gert, je doet dat goed. Ik lees het graag. Blijf schrijven.” Dat was mooi om te horen.
Ik ben dan ook blijven schrijven. Zo moeilijk was dat niet. Ik heb wat meegemaakt. Iedereen heeft uiteraard al wat meegemaakt. Maar ik voelde dat ik wat te zeggen had. Over de firma’s in de haven waarvoor ik heb gewerkt. Over mijn job en mijn situatie die vaak uitzichtloos was. Over de manier waarop ik me herpakte. Over de interessante mensen die ik ben tegengekomen. Over de ideëen die ik heb.
Op een kleine tablet die ik steeds bij me had om offline gedownloade informatie te lezen, ontdekte ik een Word- applicatie. Spontaan tikte ik de volgende zin in: “Over leven in een welvaartsstaat”. Jawel, de titel van dit boek, dus. Ik begon terug te blikken op mijn leven en schreef het op. Over de vele moeilijkheden die ik heb ervaren als schoolverlater zonder diploma, maar ook over de kansen die ik gegrepen heb. Het idee om met het manuscript ook naar buiten te komen, is pas later gekomen.
Maakt geld gelukkig?
Ik vind dat een simplistische vraag. Om de een of andere reden heb ik, ondanks mijn moeilijke jeugd en de problemen later, toch ook een zakelijke geest gehad. Ik weet niet waar die vandaan kwam en ik kon hem pas gebruiken toen ik mezelf onder controle kreeg. Op een gegeven moment ben ik begonnen om elke cent diverse keren om te draaien voor ik die uitgaf. In de schaarste leerde ik de waarde van het geld immers goed kennen. Ik ben dan beginnen sparen. Omdat geld gelukkig maakt? Ik zeg het anders: zonder geld zitten is alvast geen formule voor geluk.
Wat is jouw belangrijkste levensles?
Het besef dat ik mijn boek tien jaar eerder niet had kunnen schrijven. Blijkbaar moesten al die ervaringen, zowel positieve als negatieve, eerst volledig doorleefd worden voor ik iets met inzicht op papier kon zetten. Soms moet je iets forceren, maar soms moet je ook geduld kunnen opbrengen. Nu ben ik heel blij. Ik deel mijn ervaringen ook in de hoop dat anderen daar beter van worden. Misschien herkennen mensen sommige situaties.
Geduld is ook een onderschat aspect van investeren en beleggen. Mensen zijn van nature gericht op direct resultaat. Hoe was dat wanneer jij begon met beleggen?
Ik was onzeker. Dat lijkt me logisch, door een gebrek aan kennis en ervaring in financiële zaken. Daardoor mis je het vertrouwen dat nodig is om de tijd zijn werk te laten doen. Ik kende niets van het mirakel van samengesteld rendement. Nooit van gehoord! Jammer genoeg wordt beleggen helemaal niet gestimuleerd. De bank wil je wel beleggingsproducten verkopen, maar daar leren heel wat mensen nauwelijks iets van. Meestal weten ze niet eens echt wat ze precies kopen. In België wordt zelf beleggen vooral ontmoedigd. Kijk bijvoorbeeld naar de gesel en de complexiteit van de fiscaliteit. Als belegger neem je altijd het risico, terwijl de fiscus toch doodleuk dertig procent roerende voorheffing inhoudt. Er zijn veel belastingen op beleggingen, in tegenstelling tot wat sommigen menen. Naast de roerende voorheffing is er de Reynderstaks, diverse beurstaksen, een taks op effectenrekeningen en nu is er ook nog een meerwaardebelasting in de maak. Voor vele mensen zet dat de toon: blijf ervan weg! Begin er niet aan. Het is ontmoedigend. Zo jammer!
Je boek is uitgegeven door Spaarvarkens.be, een community voor mensen die sparen en beleggen?
Ja, de mensen van Spaarvarkens vonden mijn boek een mooi voorbeeld van hoe je vanuit een moeilijke situatie toch financieel zelfredzaam kan worden. Dat is hun missie.
Als belegger ontmoet je in de community van Spaarvarkens gelijkgestemden. De leden hebben gemeen dat ze de interesse hebben om hun financiële zaken beter in handen te nemen. Er is een constante kruisbestuiving met informatie. Dat is verrijkend. De waarde van de dingen wordt daar goed begrepen en we inspireren elkaar. Beginnende beleggers worden er begeleid in hun eerste stappen op de beursvloer. Zonder kennis en ervaring kan die gevaarlijk glad zijn, heb ik eerst zelf ook ervaren. Beleggen moet je leren en dat gaat met vallen en opstaan. Met de steun van beginnende en ervaren beleggers val je veel minder diep en sta je direct weer recht.
Chapeau Gert, voor alles wat je bereikt hebt! Hier kunnen veel mensen nog iets van leren.
Ik heb genoten van het boek. Prachtig verhaal en meeslepend geschreven! Ik hou van Gert en zijn zoekende ziel. Een levensles over geld, geluk en zelfontwikkeling (= Spaarvarkens). En niet te dik bovendien, de 200 pagina’s heb je zo uit :-) Heel mooi idee als cadeautje ook. Gewoon zomaar of voor iemand die je bij de les wil houden.
Gert is inderdaad niet te dik. Ha, het boek, bedoel je? :-) Inderdaad! Beste boek voor een zoon, dochter, kleinkind, petekind. Over het leven. Over geld. En over het feit dat je best wat reserve kan hebben. En over ‘hoe je best belegt’. Prachtig verhaal! Well done, Gert!
Bedankt lieve mensen. En wat dat dik zijn betreft, Pascal, was dat maar zo met de cashpositie van mijn portefeuille. Ik verkeer al geruime tijd in koopmodus op de beurs met al die correcties. Zoals meer mensen van Spaarvarkens.be lees ik hier al eens. Dus de cash wordt stilaan nogal ‘dunnekes’. Ageas, Syensqo en Solvay zijn mijn belangrijkste posities. Maar ik denk er niet aan om deelbewijzen te verkopen aan de huidige waarderingen. Tijd brengt raad…
Ik ken het gevoel, Gert. Zovele waardevolle bedrijven. Je bent gek als je je geld zou laten opeten door Mister Inflatie.
Was een plezier om je verhaal te lezen Gert! Las als een roman in mijn ogen. Vooral je persoonlijk verhaal heeft me zeer geraakt.
Daarnet het boek besteld. ‘k kijk er alvast naar uit om het te lezen.
Bedankt, Gisèle! Woensdag zit het boek in je brievenbus!
Waar en om hoe laat kan ik het boek morgen afhalen in Oostende?
@plansbergen laat het je weten
@pascal-paepen dinsdag namiddag ga ik naar @jdaelemans in Oostende ,@koen-Decadt
Net het boek van Gert uit. Heel inspirerend en diep respect voor de auteur!