Van a naar b met Prysmian

Gezien Prysmian al connecteert sinds 1872 zou je denken dat je al van het bedrijf gehoord zou moeten hebben. De Italiaanse onderneming is wellicht beter bekend onder de naam Pirelli. Voor 2005 ging het bedrijf door het leven als ‘Pirelli Cavi’ wat zoveel betekent als Pirelli Kabel. Tot dan maakte het deel uit van de welgekende bandenproducent Pirelli. 

Het bedrijf produceert en legt kabels. Daarin heeft het tonnen ervaring. In 1925 legde het al meer dan 5000 kilometers kabel op de bodem van de Atlantische Oceaan. Een telegraaflijn die Europa en Amerika in verbinding bracht. 

banner4voor4
banner_mobiel

In 2005 kocht Goldman Sachs de kabelproducent voor 1,3 miljard dollar van Pirelli. Het bedrijf kreeg in 2007 een beursnotering op de beurs van Milaan. Goldman Sachs trok zich in 2010 terug uit de onderneming.

In de jaren daarna volgde een expansie en verschillende overnames. Prysmian kocht het Nederlandse Draka in 2011 voor 830 miljoen euro en in 2017 lijfde het voor net geen 3 miljard dollar het Amerikaanse General Cable in. Vandaag is Prysmian de grootste kabelproducent ter wereld met een beurswaarde van net geen 19 miljard euro. 

Even kort iets over het Nederlandse Draka dat werd opgericht door een telg van de Duyvis familie. De familie Duyvis was ooit een van Nederlands grootste producenten van olie. De familie was eigenaar van een aantal slagmolens om olie te slaan uit lijnzaad. Die olie werd gebruikt om lampen te doen branden. Een familielid zag op tijd de opkomst van elektriciteit en startte samen met een kompaan Draka. De firma Duyvis paste zich aan en richtte zich op consumentengoederen. Het is bij ons vandaag vooral bekend van de borrelnootjes en werd in 2005 verkocht aan PepsiCo voor 130 miljoen euro. 

De aandeelhouders

Prysmian heeft geen vaste aandeelhouders. De grootste aandeelhouders zijn dan ook institutionelen. Op nummer een staat BlackRock, wat natuurlijk niet gek is. De uitgever van de iShares ETF’s is de grootste vermogensbeheerder ter wereld. 

De Activiteiten

  • Transmissie 

Kabels voor het transport van grote hoeveelheden elektriciteit (gelijkstroom)

  • Power Grid 

Kabels voor het transport van elektriciteit naar de gebruiker (wisselstroom)

  • Elektrificatie

Het omvormen van oude industriële processen die voornamelijk oude energie gebruiken (olie, gas, steenkool, …) naar hernieuwbare elektrische energie

  • Digitale oplossingen

Telecom oplossingen, fiber en optische kabels.

De Vloot

Het bedrijf heeft ook zijn eigen vloot om kabels te leggen op de zeebodem. Eind 2023 bestelde het twee nieuwe schepen. Het bedroeg een investering van 350 miljoen euro. 

De groeimogelijkheden

Tegen 2050 zal meer dan 70% van de energie uit hernieuwbare bronnen moeten komen. Om dat te verwezenlijken zullen er voldoende kabels nodig zijn om die hernieuwbare elektriciteit van a naar b te brengen. 

Als dat nog niet voldoende is, gaan we de komende 5 jaar ook nog eens 30% meer elektriciteit verbruiken. Dat komt door de elektrificatie van allerlei zaken. Denk maar aan het verwarmen met een warmtepomp of het rijden met een elektrische auto. En vergeet de datacenters niet, die consumeren enorm veel elektriciteit en we hebben er al maar meer van nodig. 

Het best presterende aandeel van de S&P 500 (YTD) is niet Nvidia, maar Vistra Corp. Sinds januari dit jaar steeg een aandeel van het energiebedrijf met maar liefst 209%. Ook Constellation Energie tekende al een mooie winst op dit jaar. Die laatste sloot afgelopen week een overeenkomst met Microsoft. Het zal zijn ‘Three Mile Island’ kernreactor terug opstarten in een deal om Microsofts datacenters van energie te voorzien. 

Ook het stroomnet zal al maar meer energie moeten verplaatsen. Nutsbedrijven zullen dan ook flink moeten investeren in nieuwe en betere kabels. 

Als laatste, werken en leven we al maar meer mobiel. Mobiele datanetwerken als 5G zijn dan ook essentieel en sterk groeiende. Die mobiele data mag dan wel via de ether naar jou toekomen, al die gegevens worden via kabels naar de zendmasten gebracht. Meer en sneller mobielinternet betekent meer zendmasten en meer kabels. 

Het orderboek 

De laatste jaren groeide het orderboek van de kabelproducent enorm. In 2022 bevatte het orderboek 5 miljard euro aan openstaande orders; een jaar later was dat 9 miljard euro. En in mei 2024 had het bedrijf een backlog van maar liefst 18 miljard euro aan projecten.

De cijfers

Als je weet dat het bedrijf in 2023 een omzet behaalde van 15,3 miljard euro, dan zou je kunnen zeggen dat ze al voor meer dan een jaar volgeboekt zijn. De omzet kromp in 2023 wel, maar dat komt vooral door een lagere koperprijs. De firma houdt in zijn verkoopprijzen rekening met de koperprijs en rekent die grondstofkosten door naar zijn klanten. Wanneer de koperprijs daalt, dan daalt ook de omzet.

Maar niet de winst, die kwam in 2023 uit op 547 miljoen euro. Een stijging van 7,5% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. In 2023 boekte het bedrijf een vrije kasstroom van 724 miljoen euro. Daarvan hield het na investeringen en afbetalingen 229 miljoen euro aan cash over. Waardoor de netto schuld uitkomt op 1,2 miljard euro. 

In de eerste jaarhelft waren de cijfers prima. Het bedrijf verwacht dan ook In 2024 een vrije kasstroom tussen 840 en 920 miljoen euro neer te zetten. 

De totale schuldenlast bedraagt 5,1 miljard euro. Met een schuld/Ebitda van 2,5 en een onderneming die flink op weg is om 1 miljard euro aan jaarlijkse vrije kasstroom te draaien, ziet dat er allemaal heel erg gezond uit. 

De conclusie (concurrentie)

Prysmian is een zeer mooie onderneming die voldoende cash genereert en welke met een stevige balans in het leven staat. Daarbovenop is de firma goed gepositioneerd om te genieten van hét groeiverhaal van de komende jaren.

In mijn onderzoek naar competitie viel mijn oog op twee bedrijven die het ook goed leken te doen. Het Franse Nexans en het Deense NKT. Beide ondernemingen zijn slechts een vierde van Prysmian op vlak van beurskapitalisatie. NKT is schuldenvrij en zag zijn orderboek ook flink stijgen. In verhouding zelfs meer dan Prysmian en Nexans. De waardering is wel iets hoger. Verder onderzoek in een van onze volgende webinars zal nog moeten uitwijzen welk bedrijf de betere keuze is.

banner4voor4

Reacties

    1. TKH is meer een “general contractor” met eigen kabelfabriek(je) terwijl de anderen voornamelijk kabelfabrikanten zijn. Elia heeft nog niet zo lang geleden bij de 3 vermelde producten hoogspanningskabels besteld.

  1. Ik heb enkele jaren terug een project gedaan voor Prysmian (burial marine HV-cable). Het Italiaanse gehalte (veel gebabbel) is toch vrij hoog en in mijn ervaring niet erg efficiënt. Met NKT was het een stuk aangenamer werken. Rechtoe rechtaan. Beetje cliché verschil tussen noordelijke en zuidelijke mindset. Geef mij maar NKT.

    1. Dag Ann Cenergy is inderdaad ook een kleinere speler uit de sector met een omzet van 1 miljard uit kabels en 500 miljoen uit stalen pijpleidingen. En natuurlijk zullen zij ook profiteren van de transitie.