Rik Dhoest deelt zijn favorieten

Rik Dhoest, Head of Equity Research Nagelmackers, kiest voor kleine en middelgrote aandelen. Vandaag zijn small & mid caps goedkoper dan ooit. Tijd om terug in te stappen, meent Dhoest. Volgens hem leverden kleine en middelgrote Europese aandelen over heel lange periodes in het verleden 4% per jaar meer op dan grote beurswaarden.

KBC Ancora

Alom bekend als de holding van KBC-aandelen. Het aandeel KBC won dit jaar zo’n 18%, terwijl KBC Ancora achterbleef met een klim van ongeveer 8%. Het aandeel is nu werkelijk te goedkoop om genegeerd te worden. Vandaag noteert het met een discount van om en bij de 35%. Historisch was dit gemiddeld 28%. KBC Ancora gebruikte 15% van zijn winst om schulden af te bouwen. Eens dit volledig achter de rug is (in 2027) en rekening houdende met het dividend van KBC en de aankoop van eigen aandelen, kan het dividendrendement stijgen tot 12%. Dat de rente langer hoger zal blijven, is een gunstige situatie voor de banken.

Vallourec

Vallourec is een Franse producent van naadloze stalen buizen voor de energiesector, met een sterke focus op olie- en gasexploratie. Verder diversifieert het Franse bedrijf naar duurzame energie (waterstof). Dankzij de wereldwijde investeringen in infrastructuur biedt Vallourec zowel stabiliteit als groeipotentieel. Het bedrijf is waarschijnlijk schuldenvrij tegen 2025 en zal dan terug aantrekkelijke dividenden kunnen uitkeren. Vallourec heeft een strategische ijzerertsmijn in Brazilië die de groep aantrekkelijk maakt als overname. ArcelorMittal lijkt op de loer, ze namen recent een groot belang in Vallourec.

eDreams Odigeo

Het Spaanse eDreams Odigeo is een online reisbureau dat werkt aan een businessmodel met abonnees. Het bedrijf profileert zich als prijsbreker in het aanbieden van vliegtuigtickets, autoverhuur en vakantiepakketten. Door de overgang naar een op abonnementen gebaseerd model wordt het platform schaalbaar. Boven een zeker inkomstenniveau is elke extra euro winst. Tegelijk worden seizoensgebonden factoren, die sterk aanwezig zijn in de reisindustrie, uitgevlakt. eDreams is nu nog in groeimodus, maar is op het kantelpunt waar het aandeelhouders kan beginnen te belonen onder vorm van inkoop van eigen aandelen of dividenden.

Dit artikel verscheen eerder in De Standaard.

Reacties