De drie favorieten van Rudy De Groodt

DeDrieFavorietenvan_RudyDeGroodt

Rudy De Groodt, Senior Equity Specialist bij BNP Paribas Fortis Private Banking, zet in op AI en technologie.

Mijn vorige selectie ABI, Barco en Soitec, was zeker niet de beste keuze uit mijn carrière… dit door een samenloop van algemene en bedrijfsspecifieke factoren. Na de forse daling van vooral deze twee laatsten is echter hun risico/return profiel interessanter geworden en blijf ik net zoals bij bierking ABI geloven in het LT-potentieel van deze waarden. Het bewijst bovendien nog eens de kracht van een breed gediversifieerde aandelenportefeuille.

Wat het algemene beursklimaat betreft, blijf ik gematigd positief ondanks de neergesabelde rentecuts die door de markt worden verwacht (vooral in de VS) en de geopolitieke spanningen. Aan de andere kant biedt een sterker dan verwachte macro in de VS en de tekenen van een heropleving in Europa, hoop op een verbetering van de bedrijfsresultaten. In Europa vinden we nog steeds meer dan genoeg goedkope waarden, terwijl binnen high-fly sectoren als technologie een grotere selectiviteit aan te raden valt. Indien de aanstormende resultaten deze en volgende week blijken mee te vallen, vind ik de waarderingen bij deze techtitanen zeker nog niet overdreven.

Sofina

Na een moeilijke periode wordt 2024 mogelijk het jaar van de heropstanding bij Sofina. Met een lagere rente, het stilaan ontdooien van de private-equitymarkten en een verwacht herstel van de waarde richting de langetermijngroei, hebben we krachtige katalysatoren voor een vermindering van de forse holdingkorting van bijna 30%. Via zijn directe en indirecte (fonds)participaties beschouwen we het aandeel bovendien als een verdoken AI-parel op de Brusselse beurs. Op basis van de te goedkope waardering en de positionering van de groep binnen enkele megatrends voor dit decennium, staan stilaan alle lichten op groen.

ASML

De Nederlandse producent van hoogwaardige EUV-lithografiemachines voor de productie van de meest gesofisticeerde chips, zoals AI-acceleratoren, is in het nieuwe AI-tijdperk een must-have technologiewaarde. ASML is een dominante en cruciale speler voor de onstilbare honger naar rekenkracht, die het met zijn nieuwe generatie van machines nog lang kan invullen. Het overgangsjaar 2024 wordt de springplank voor opnieuw een significante stijging van de verkopen in 2025. De recente, ­tijdelijke order- en koerszwakte vinden we een interessant instapmoment in het licht van de sterke groei- en margeperspectieven tot liefst 2030.

Oracle

Dankzij een explosieve groei van generatieve AI-toepassingen staat deze zeer winstgevende Amerikaanse technologiegroep aan de start van een versnelde omzetgroei met hogere marges. Bovendien bezit Oracle alle ingrediënten van een rasecht Cloud AI-bedrijf (leider in database management, actief via OCI in cloudcomputing met een jaarlijkse groei van circa 50% en met heel wat ­bedrijfssoftware). Verder zijn de interne ambities tegen 2026 mogelijk veel te conservatief. Ten slotte is het aandeel met een sectorkorting van circa 30% nog steeds een van de goedkoopste softwarespelers.

Dit artikel verscheen eerder in De Standaard.

Reacties