De goedkoopste Belgische aandelen
Tips om te bestuderen
Soms heb je een goed idee, maar neemt het nieuws je in snelheid. Zo had ik dit stuk al vorige week klaar, maar zorgden technische problemen met het maken van de tabel (zeg maar mijn onkunde) ervoor dat ik steeds te laat was met het updaten van de laatste koersen. Met het felle opveren van de koersen maandag, ga ik niet meer achter de koersen lopen en publiceer ik de lijst, met de koersen van zowat een week geleden.
Wat ik suggereerde in het stuk hieronder, gebeurde maandag. Pfizer gaf zelfs aan dat hun vaccin 90% van de proefpersonen bescherming biedt tegen COVID-19. Dat moet nog bevestigd worden, maar het nieuws gaat duidelijk in de goede richting. Aan de hand van de tabel kan u controleren of de koersen niet te ver gestegen zijn en het predicaat ‘koopje’ nog opgaat.
Belgiƫ heeft geen techreuzen, maar des te meer goedkoop gewaardeerde aandelen. Dat garandeert op korte termijn niets, maar op lange termijn kunnen schrandere beleggers er hun voordeel mee doen. Nodig: een beetje geld, gedachten en geduld. Een beetje geluk is natuurlijk ook welkom.
Is waardebeleggen nog interessant?
Uit meer dan 100 jaar beursgeschiedenis blijkt dat goedkope aandelen meestal meer opbrengen dan dure. Maar het voorbije decennium trokken aanhangers van die les uit de geschiedenis de haren uit het hoofd. Waardebeleggers gaan door de moeilijkste periode in 200 jaar schreef Christophe De Rijcke in De Tijd.
De ākoopjesā presteren bijna voortdurend zwakker dan de dure aandelen. De goedkope aandelen moeten het al meer dan tien jaar afleggen tegen de bijdehandse beleggers in dure groeiaandelen. Kan de klim van Microsoft, Apple en Amazon en co blijven duren? En moeten aandelen zoals Solvay, Bekaert of Ageas blijven kwakkelen? Misschien, maar toch lijken de kansen voor goedkope aandelen toe te nemen. Vandaag lijkt de tweede coronagolf een nachtmerrie. Maar hĆ©, waar is ons geloof in het lerend vermogen van de mens? OkĆ©, we hebben anders dan de Chinezen de besmetting met het virus niet goed aangepakt. En niet alleen BelgiĆ« slaat een mal figuur. Maar een derde golf zal er wellicht niet komen. We zijn wel stom en traag, maar na wat klappen leren we toch wel.
En wat met de honderden onderzoeken naar een vaccin dat al flink gevorderd is? De bollebozen van Janssen Pharmaceutica in Beerse (J&J) geloven dat ze er een hebben. En dat van Pfizer zou al voor eind dit jaar verdeeld kunnen worden. In Het Belgische Puurs zijn al honderdduizenden flesjes met een vaccin van de band gerold. Tegen eind dit jaar kunnen er massa’s beschikbaar zijn.
Terug naar 2019?
De bedrijfsresultaten over dit jaar zullen we maar vergeten. Vroeg of laat zullen vele bedrijven hun winsten kunnen herstellen tot het niveau van voor COVID-19. Bij wijze van oefening selecteerden we Belgische aandelen, die op basis van hun winst over 2019 noteren tegen tien keer de winst of minder. Natuurlijk zijn er andere criteria mogelijk, maar dit is simpel en duidelijk. De redenering is dat de meeste bedrijven dit jaar de winst fors zien dalen. Maar als ze na corona het resultaat kunnen herstellen tot het niveau van 2019, dan zullen beleggers deze aandelen weer oppikken en opnieuw een hogere waardering geven: de koersen zullen dan klimmen.
Sommige Belgische beursgenoteerde bedrijven zijn zelfs op basis van de verwachte winst van dit coronajaar goedkoop. En sommige zullen dit jaar zelfs een hogere winst kunnen boeken dan in 2019. Daarom selecteerden we ook enkele aandelen met een hogere koers-winstverhouding dan 10 over 2019. Zo kwamen we tot 12 goedkope aandelen van de Brusselse continumarkt. Om extra selectief te zijn, verdelen we ze in zeven aandelen waar de positieve elementen de bovenhand halen en vijf aandelen waar wat meer mogelijk risico aan verbonden is. Binnen een jaar maken we een update en zien we of onze acht goedkope broertjes goed scoorden.
De goedkoopste Belgische aandelen
Op basis van de winst per aandeel (voor 2019 en 2020), maakten we deze tabel:
Koopjes met beperkte risico’s
Ageas, de verzekeringsgroep die overbleef uit de Fortis-erfenis, heeft het voorbije decennium uitstekend gepresteerd, met een totale return van zowat 18% per jaar. Naast de solide verzekeringsactiviteiten in Belgiƫ, kent Ageas groei in Aziƫ via joint ventures met de beste lokale verzekeraars. In Europa is de lage rente een nadeel, maar de verplichtingen zijn volledig afgedekt. Een unieke verzekeraar (Europa+ groei in Aziƫ) tegen 60% van de boekwaarde: geen wonder dat er overname-interesse is. Dividendrendement: 7,6%. Nadeel: resultaten gedeeltelijk afhankelijk van de beursevolutie en de activiteit in het VK is zwak.
Solvay is een Belgisch monument. Sinds de oprichting in 1863 was er maar Ć©Ć©n verliesjaar en het dividend is in 38 jaar niet verlaagd. Het voorbije decennium waren de resultaten minder of zelfs zwak te noemen. Maar in die periode werd de activiteitenportefeuille omgegooid naar toekomstgerichte zaken zoals lichte, maar sterke materialen. Solvay heeft nu pech met de luchtvaartsector, maar ook dat is tijdelijk.
Telenet is geen groeier meer, maar analisten beschouwen de inkomensstroom uit de telecomabonnementen als zeker, waardoor de hoge schulden geen probleem zijn. Telenet belooft 50 tot 70% van de kasstroom uit te keren als dividend (rendement: 6,5%), terwijl het eigen aandelen blijft inkopen.
EVS enĀ Smartphoto zijn wel kleiner, maar ze scoren nog beter. Ze zijn financieel kerngezond en ze kopen ook eigen aandelen in.
EVS heeft na lang zoeken eindelijk een CEO gevonden die het bedrijf opnieuw richting kan geven. Na jaren stagneren probeert hij opnieuw groeit te vinden. Ook met (kleine) overnames. De resultaten over de eerste jaarhelft vielen erg goed mee, gelet op de afgelasting van grote sportwedstrijden zoals het EK en de Olympische Spelen. Stel dat die in 2021 wel plaatsvinden!
Smartphoto heeft na de overlevingsstrijd als Spector de weg gevonden naar de niche van fotoproducten, personaliseerbare cadeau’s van kaartjes tot mokken tot mondmaskers. En dat allemaal volledig online af te handelen. Een goedkope e-commercegroeier. De handel in het aandeel is wel beperkt. Dus orders voor het aandeel zeker limiteren.
Tessenderlo is de groep die na een periode van onderinvesteren in handen kwam van de no-nonsense ondernemer Luc Tack. Via Picanol koopt Tack voortdurend aandelen Tessenderlo bij. Na jaren werken aan efficiƫntie zitten de resultaten van de gediversifieerde groep (meststoffen, kunststoffen, gelatine en elektriciteitsproductie) in de lift. Ondanks corona ook dit jaar.
CFE is de bouw- en baggergroep die gecontroleerd wordt door Ackermans & van Haaren. De groep is wereldleider in de aanleg en het onderhoud van windmolenparken op zee. Toch zijn de activiteiten cyclisch, zoals ook dit jaar.
Vijf goedkope aandelen waar wel herstelpotentieel is, maar waar meer risico’s schuilen
KBC nam grote provisies voor leningen waardoor het resultaat van de bankverzekeraar dit jaar werd wegĀgevaagd. Een terugkeer naar de winst van 2019 is niet evident doordat ook in ĀTsjechiĆ« de rente verlaagd is.
Econocom is als IT-leverancier (vooral hardware) goedkoop, maar ook wispelturig en de marges zijn er laag.
Proximus is ook goedkoop, maar moet nog veel investeren.
Texaf is een vastgoedaandeel, maar dan in Congo, met het bijbehorende risico.
Bpost verraste met sterke halfjaarĀresultaten, maar de brievenpost zal blijven afnemen en de groepsleiding raakt niet in stabiele handen. Het dividend werd geschrapt.
De auteur heeft posities in EVS, Smartphoto en Ageas.
Black market goods divert revenue from important projects
The public and private sector are working together to safeguard communities from scammers.
I all the time emailed this blog post page to all my friends, because if like
to read it afterward my contacts will too.
Sveiki, aÅ” norÄjau sužinoti jÅ«sų kainÄ .
Hey there, You’ve done a great job. I will certainly digg it
and personally suggest to my friends. I am sure they will be benefited from this web site.