Silvergate: paniek is overdreven
Het is paniek op de sociale media en in de kranten, want de cryptobank Silvergate heeft het faillissement aangevraagd. Aangezien de bank een van de grootste banken is in de cryptowereld, zie je dat dit toch wel een (overdreven) impact heeft gehad op de cryptomarkten. Zo zien we dat munten zoals Bitcoin en Ethereum op weekbasis 5 Ć 7 procent lager staan bij schrijven. Beursanalist Stefan Willems nuanceert de berichten op zowel de klassieke als sociale media, al moeten cryptobeleggers nu ook weer niet achteruit leunen. U kan hem hierboven beluisteren of het artikel hieronder bekijken.
Silvergate: is het wel allemaal zo erg als men doet uitschijnen?
Wel, eigenlijk niet. Als ik heel eerlijk mag zijn, is de hele Silvergate-affaire toch niet al te genuanceerd becommentarieerd in de media. Vooral op social media schreeuwt men onterecht moord en brand. Want als we kijken naar het nieuws rond Silvergate, heeft het eigenlijk niet zo’n grote impact op de cryptomarkten zelf en de fundamenten ervan. Al zorgt het nieuws op de korte termijn natuurlijk wel voor neerwaartse druk.
Silvergate: lange termijn impact kan wel betekenisvol zijn
De Silvergate-affaire zal op de lange termijn wel impact hebben. Ik denk bijvoorbeeld aan concurrenten zoals Signature Bank die tien keer zo groot zijn als Silvergate en waarvan 25% van hun business gelinkt is aan crypto. Wees maar zeker dat deze partij in de toekomst extra aandacht van de regelgever zal ontvangen. Belangrijk ook voor hun beleggers, want de bank is beursgenoteerd en het aandeel krijgt door de Silvergate-affaire ook klappen.
Nee, ik denk dat de impact op de cryptomarkten zelf op de korte termijn al bij al beheersbaar is. Silvergate had dan wel leningen uitstaan aan andere partijen, maar die voorwaarden veranderen door het faillissement niet. Zo had Microstrategy een lening uitstaan van meer dan 200 miljoen dollar met een terugbetaling in maart 2025. Op de lange termijn kan dit wel problemen geven, want ooit moet MicroStrategy dit terugbetalen.
Men heeft echter het geld gebruikt om massaal Bitcoins te kopen tegen gemiddeld 30.000 dollar per stuk. Nu noteert de Bitcoin op ongeveer 21.500 dollar oftewel een groot verlies. Hoe dichter die datum, hoe meer Microstrategy onder druk zal komen bij prijzen onder de 30.000 dollar. En wie wil in de toekomst nog zo’n leningen herfinancieren of zelfs aanraken als bank? De kans is realistisch dat MicroStrategy ooit zijn positie zal moeten verkopen om zijn leningen terug te kunnen betalen. Maar dat moment ligt nog ver in de toekomst.
Signature Bank kan extra onderzoeken verwachten
Signature Bank zal waarschijnlijk ook in de komende paar maanden hard aangepakt worden door de regulatoren en zal moeten bewijzen dat men weet waar het geld van zijn klanten vandaan komt. Maar die transparantie is net een van de grootste problemen in de cryptowereld. En laat net dat hetgeen zijn waar regulatoren niet mee kunnen lachen. Eens Signature Bank extra aandacht van de regulatoren krijgt, mogen handelsplatformen zoals Binance ook extra controles verwachten. Het is niet voor niets dat ik in de shorterscommunity steeds meer activiteit zie rond deze namen. Ondertussen hebben de shorters op Silvergate al een kleine 780 miljoen dollar winst gemaakt. 1 van die shorters was trouwens George Soros, die het nu ook op crypto gemunt heeft, wat opvallend is.
Mijn visie?
De vraag of men moet investeren in crypto krijg ik nu al jaren wekelijks in mijn mailbox of via mijn sociale media binnen. Mijn visie blijft hetzelfde. Zolang de cryptowereld niet ontdaan is van alle cowboy toestanden uit het verleden en de fraude er nog in zit, wil ik er geen enkele euro in investeren. We moeten eerst nog door deze zuiveringsfase, waarna de regulering zich zal moeien. Het grote geld zal steeds moeilijker in de cryptomarkten kunnen stappen en men zal al de kleine beleggers het zo moeilijk mogelijk maken om crypto terug om te wisselen in fiat. Eens die fase voorbij is, kan er eventueel nog toekomst zijn vanuit het standpunt van een belegger. Maar voorlopig loert er vooral ontgoocheling aan de horizon.
Silvergate is dan wel niet het einde van crypto en een financiƫle armageddon, maar wel een zoveelste tegenvaller waarvan er nog veel zullen komen in de komende maanden en jaren. Tot we daar het ergste gezien hebben, ben ik niet geneigd om in te stappen in de grootste cryptonamen.
Door @Financefilosoof
Reacties