Peabody Energy bouwt schulden af 

Tractor at coal hill.

Het Amerikaanse steenkoolbedrijf Peabody Energy blijft ondertussen in sneltempo zijn schulden afbouwen. De afgelopen maanden deed Peabody Energy al meerdere acties om uitstaande obligatieschulden terug te kopen wat de rentekosten in de toekomst fors moet verlagen. De olieprijzen en gasprijzen mogen dan wel onder druk staan, de steenkoolprijzen blijven bij hun all-time highs noteren waarbij de futureprijzen van de ICE Newcastle Coal index zowel deze winter als de komende jaren op ongeziene niveaus blijven noteren. De Newcastle Coal index voor deze winter staat nog steeds 8 keer hoger dan 2 jaar geleden. Een situatie die niet lang kan blijven duren, maar zelfs als de prijzen zouden halveren moet dit blijven zorgen voor recordopbrengsten. Ook al omdat Peabody veel van zijn productie tot in 2023 gehedhed heeft. Zelfs met deze afgetopte prijzen is men dan echter op weg naar vrije kasstromen die rond de 300 miljoen dollar per kwartaal uitkomen zoals het bedrijf vorig kwartaal bewees. Niet slecht voor een bedrijf met een beurswaarde van 3 miljard dollar. En zeker omdat op een gegeven moment die vrije kasstromen naar de aandeelhouders moeten stromen in plaats van de schuldeisers.

De hele case rond Peabody is gebasseerd dat de huidige hoge prijzen (ook al halveren ze) maar een kwartaal of 2 / 3 moet aanhouden voordat het grootste deel van de schuldenberg van Peabody Energy weggewerkt is via hun hedges / men ook toekomstige productie langzaam tegen deze hogere prijzen kan beginnen hedgen. Dit moet over enkele kwartalen de weg terug openzetten voor dividenden en schuldaankopen. Daarvoor moet de huidige schuldenberg die al fors afgetopt is wel verder weggewerkt worden om aan de schuldconvenanten te voldoen voor verdere aandeelhoudersbeloningen. Daarom maakte Peabody Energy bekend dat het opnieuw voor 20,4 miljoen dollar aan schulden bij een van zijn dochterbedrijven heeft teruggekocht tegen 105,91% van de schuldwaarde die aflopen in 2024 + de verschuldigde rente over de verstreken periode. Een stevige premie, maar nodig om schuldeisers van hun schuldpapier dat 10% geeft ieder jaar afscheid te laten nemen. Een rentelast die in de toekomst zal wegvallen.

Daarmee is het echter niet afgelopen. Dezelfde dochterbedrijven doen nu een bod op 81,55 miljoen dollar aan overblijvende schulden tegen dezelfde premie. Het doel is om de overige schuld tegen 10% verder te verkleinen. Op 31 oktober zal het bod vervallen. Daarnaast staan er nog andere acties in de pijplijn die de schulden verder fors moeten verlagen.

Lagere olieprijzen hebben Peabody omlaag gewerkt

Peabody ging de laatste weken omlaag samen met de olieprijzen, maar de steenkoolprijzen bleven ondertussen enkel maar verder stijgen. De huidige koers blijft een interessante koopopportuniteit. Zelfs met de cycliciteit van de business en dalende steenkoolprijzen in de toekomst, zit Peabody gebeiteld nu de schuldafbouw voor een groot deel afgerond is / dit geld in de toekomst naar de aandeelhouders kan stromen. Het zal interessant zijn om te zien hoe hoog het vrije kasstroom rendement in 2023 zal bedragen. Zelfs met een daling van 75% van de steenkoolprijs zit men volgens het beurshuis Jefferies aan percentages rond de 25% volgend jaar. En blijven de huidige prijzen (wat ik niet verwacht) gaan we boven de 60% (ondermeer afgevlakt door de hedges) waarbij in 2024 deze bijna volledig afgelopen zijn. In ieder geval, zelfs als er geen toekomst is voor steenkool, zijn de huidige rendementen interessant genoeg om een investering te verantwoorden. Tenzij het energieprobleem opgelost raakt in de komende 2 kwartalen. Al is dat niet mijn persoonlijke verwachting.

Ps: een interessante locatie momenteel voor een eventuele last minute vakantie indien je er kan geraken/ voor volgend jaar kan het Bulgaarse Sunny beach zijn. De toeristen zijn weg en veel bars en restaurants zijn gesloten, maar dit maakt wel dat je nu kunt genieten van temperaturen tussen de 20 en 25 graden. Momenteel zit ik hier nog voor 1 dag, maar de prijzen van accomodaties zijn enorm gezakt waarbij ik nu voor 3 personen 18 euro per dag betaal voor een luxe appartement. Het seizoen is hier gedaan vanaf de derde week van september wat maakt dat er vanaf dan goede deals te behalen zijn. Volgende week zullen de temperaturen nog zeer goed zijn. Interessant voor mensen die rust zoeken / gewoon wat willen genieten van het strand.

Reacties