De Drie Favorieten van Tim Nijsmans

Een selectie van drie ETF’s 

Tim Nijsmans was fonds- en vermogensbeheerder bij een Antwerpse private bank. Is oprichter Vermogensgids, docent Private banking bij Arteveldehogeschool te Gent en bestuurder bij de VFB. Heb je graag een vrijblijvend gesprek met Tim over een ETF-portefeuille opbouwen? Mail naar [email protected] ontvang een cadeau en ze brengen je in contact.

SPDR MSCI ACWI (IE00B44Z5B48)

Zoek je een belegging waar je gigantisch veel aandelen hebt uit zeer veel verschillende landen en regio’s? In dit fonds zitten 2.381 verschillende aandelen, gespreid over de hele wereld. Inclusief groeilanden die niet in de klassieke MSCI World index zitten. Een ETF waar je niet naar moet omkijken omdat hij zich ook aanpast aan alle nieuwe trends en wijzigingen. De kostprijs van 0,40% per jaar voor het gemak van 1 ETF te kopen die alles koopt en fiscaal optimaal is. Deze vergoeding is nog steeds pakken goedkoper dan je bankfondsen en op lange termijn klopt hij ook de meeste van hen. 

iShares MSCI World Quality Dividend ESG (IE00BKPSFC54)

Dit beursgenoteerd indexfonds of ETF zoekt kwalitatieve aandelen die jaarlijks ook een stevig en betrouwbaar bedrag uitkeren. Je krijgt niet de hoogste dividenden maar de bedrijven in portefeuille zijn gezond en winstgevend. Ondanks de focus op dividenden keert deze ETF ze niet uit omdat dit in België fiscaal niet zo interessant is. De notering is in dollar maar laat dat je niet tegenhouden. Het wisselkoersrisico is immers steeds de onderliggende aandelen en niet de munt op de beurs. Kostprijs 0,38% beheersvergoeding per jaar.

 iShares MSCI World Small Cap (IE00BF4RFH31)

De vorige twee ETF’s focussen vooral op grote aandelen. Dit beleggingsfonds investeert in minder grote beursgenoteerde aandelen. Kleinere beurskapitalisaties hebben in theorie een hoger risico, maar dat blijft binnen de perken doordat de ETF 3.451 verschillende aandelen volgt. Ook hier kies ik voor de kapitalisatie­variant. Bij deze tracker moet je jaarlijks een vergoeding van 0,35% betalen, een pak minder dan gelijkaardige beleggingsfondsen bij de klassieke bank.

Deze selectie verscheen eerder ook in De Standaard