Wat u nooit hoort op het tv-journaal, dat vertellen wij u gelukkig wel graag
De aandelenbeurzen haalden in maart verschillende keren de tv-journaals. Normaal gebeurt dat niet. Behalve als de koersen al langer fors aan het zakken zijn, wordt het spektakel op de beurs ook heel breed in alle Vlaamse huiskamers gebracht.
En zo werd het beeld van die verraderlijke beurzen als casinoās bevestigd. Het moet gezegd: de beurzen zijn erg slecht in zelfpromotie. Er waren in maart verschillende handelsdagen met dag verliezen van meer dan 10% en de Brusselse Bel20 zakte zelfs 40%! We kunnen de media niet verwijten dat ze hierover berichten.
Toch is dat minder dan het halve verhaal. Want ondanks die mediagenieke crashes klimmen de aandelenkoersen veel meer dan dat ze dalen. Alleen gebeurt dat trager en minder spectaculair. Daarom blijft dat aspect uit beeld en blijven de meeste mensen verstoken van de financiƫle voordelen die aandelen voor ieder van ons kunnen hebben.
Wat brengen aandelen op? Er zijn al bijzonder veel studies over gedaan: aandelen brengen gemiddeld 8 Ć 9% per jaar op. Na inflatie of de geldontwaarding blijft er zoān 6% over. Dit is inbegrepen alle crashes en baisses, die soms inderdaad spectaculair zijn. Die 6% is een jaarlijks gemiddelde over meer dan 100 jaar van aandelen in de VS en 24 industrielanden.
Vergelijk dat met de 2,3% opbrengst van obligaties en de 0,11% die u vandaag ontvangt op een spaarrekening. De realiteit is nog minder aantrekkelijk, want van die 0,11% moeten we de inflatie nog aftrekken. Die bedraagt vandaag zoān 2%, maar over langere periodes was het eerder 3%. De koopkracht van dat geld neemt dus af. Als een spaarrekening wordt gebruikt om geld korte tijd te parkeren of als reserve voor noodgevallen is dat geen probleem. Maar als geld te lang op een spaarrekening blijft, loopt de rekening op (zie tabel).
Sommige beleggers of commentatoren lachen met mensen die grote bedragen lang op spaarrekeningen laten staan. Dat doe ik niet: vele mensen hebben angst om dat geld te beleggen en het dan kwijt te spelen. En dat is niet helemaal onterecht: wie er niets van kent moet opletten! Ook omdat hij of zij dan niet kan beoordelen of hij een integer en bekwaam adviseur tegenover zich heeft. Zeker is dat u een stevige vergoeding wordt gevraagd, wat uw rendement verlaagt.
Beleggen is makkelijker dan men denkt
Het goede nieuws is dat met succes in aandelen beleggen minder moeilijk is dan men denkt. Het volstaat een aantal eenvoudige regels in acht te nemen. Een ervan is om uw geld te spreiden over voldoende verschillende investeringen. Dat is nog vrij algemeen bekend, maar dat doet een belegger ook best in de tijd. Dus nooit een groot bedrag, laat staan uw hele vermogen, op hetzelfde moment investeren, zelfs al doet u dat over vele verschillende aandelen.
Als u op regelmatige tijdstippen investeert, koopt u ook aandelen op momenten dat de beurzen een onderwerp zijn in het tv-journaal. Niet altijd, maar meer wel dan niet zal achteraf blijken dat u op dat moment kocht op een uitstekend moment. Maar het belangrijkste is dat u op zoān moment niet stopt met beleggen (zoals de meeste anderen), maar regelmatig kleine sommen blijft beleggen. Zo bent u zeker dat u die 6 % gemiddelde opbrengst na inflatie ook echt haalt. Als u dat volhoudt, kan u op lange termijn een groot vermogen bijeen beleggen (kijk nog eens op de tabel!). Natuurlijk zijn er nog een aantal andere tips waarmee u op lange termijn zelfs beter kan doen dan het gemiddelde. Daarover vertellen we graag meer in volgende columns op Spaarvarkens.be.
Reacties