Belgische staatsobligaties: kopen of niet?
De staatsbon is terug van weggeweest: hoe werkt het en is het een interessante belegging?
Het Federaal Agentschap van de Schuld deed maandag een opvallende aankondiging. De Belgische overheid zal voor het eerst in drie jaar weer een uitgifte van een staatsbon organiseren. De vraag rijst of dit een interessante belegging is of niet?
Beleggers kunnen op 4 juni ingaan op het aanbod van de Belgische overheid om in te tekenen opĀ staatsobligaties met een looptijd van vijf en tien jaar. De rentevoeten worden vastgeklikt op 20 mei.Ā Hiervoor is het vereist dat beleggers kenbaar maken hoeveel obligaties zij wensen te kopen middels een inschrijving. GeĆÆnteresseerden kunnen inschrijven vanaf 24 mei tot en met 3 juni.
Wat is een staatsbon?
Een staatsbon is een manier waarop de Belgische staat zich kan financieren. āIn principe heeft de overheid altijd een geldtekort en is er sprake van een financieringsnoodā, zegt Tom Simonts, financieel econoom bij KBC. Met de uitgifte van staatsobligaties kan de overheid geld ophalen bij particuliere beleggers. In ruil voor het ontlenen van hun geld krijgen ze een vergoeding bovenop het geleende bedrag.
Staatsbons werden van oudsher een viertal keer per jaar uitgegeven en waren goed voor een opbrengst van tientallen miljoenen euroās. Door het lage niveau van de rente de afgelopen jaren waren staatsbons uit de gratie van beleggers gevallen. De laatste uitgifte is om die reden al geleden van maart 2019, toen een staatsbon met een looptijd van 10 jaar een rente gaf van 0,55 procent. Nu de lange-termijnrente weer in opmars is, wat onder andere te zien is aan het duurder worden van hypothecaire leningen, is de staatsbon weer interessanter geworden voor beleggers.
Volgens de KBC-econoom kan u met een belegging in een staatsbon op twee oren slapen en is dit 100 procent veilig. Dit staat in schril contrast met andere beleggingen zoals aandelen en cryptomunten, die het de afgelopen weken hard te verduren kregen.
Waar kan u een staatsbon kopen?
De aankoop van een staatsbon kan makkelijk via uw eigen bank, zegt Simonts. āU koopt een staatsbon voor een specifiek bedrag voor een periode van vijf of tien jaar. Elk jaar ontvangt u een vergoeding in de vorm van een rente en op het einde van de looptijd krijgt u het ontleende kapitaal terug. Als u het geld in de tussentijd weer zou nodig hebben voor het einde van de looptijd is het ook steeds mogelijk om uw staatsbon weer te verkopen. Het is een belegging die gericht is op de particuliere belegger en ideaal is voor mensen die bang zijn om te beleggen.ā legt de financieel expert van KBC uit.
Is het een interessante belegging?Ā
Een belangrijke parameter om te bepalen of een staatsbon al dan niet interessant is, is de rentevoet. Deze is nog niet bekendgemaakt, wat het moeilijk maakt om hier een antwoord op te geven.
Aan de hand van de officiƫle lange-termijnrente op 10 jaar, die 1,6 procent bedraagt, is het echter wel mogelijk om een inschatting te maken. Doorgaans ligt de interest van een staatsbon immers een beetje hoger dan de lange-termijnrente, met als doel beleggers warm te maken voor een investering. Netto zal de opbrengst sowieso lager liggen; de overheid claimt immers 30 procent van de intrest terug via de roerende voorheffing.
Andere factoren zullen er waarschijnlijk voor zorgen dat de bruto-coupon van de staatsbon hoger zal uitkomen. Zo kampen we momenteel met een inflatie van 6 Ć 7 procent. Als de rentevergoeding dan te laag is, zullen beleggers niet overtuigd zijn om te investeren in een staatsbon.
Daarnaast zien we ook dat de rente in een stijgende trend zit. Beleggers zullen dus moeten overtuigd worden om nu in te stappen en niet af te wachten. Kortom: het moet interessant genoeg zijn voor investeerders.
En daar is volgens financieel expert Pascal Paepen van Spaarvarkens.be momenteel geen sprake van. Met een inflatie van 7 procent en een geschatte rentevergoeding van 2 procent, verliest u in reƫle termen nog altijd 5%. In nominale termen is het zeker beter dan niets, dus zullen er zeker defensieve beleggers zijn die alsnog zullen intekenen op de staatsbon. De verklaring is dan niet per se dat ze met de staatsbon een goede zaak doen, maar veeleer het feit dat ze zich niet comfortabel voelen om in alternatieven zoals aandelen te beleggen.
āIdealiter zou je dus een staatsbon zonder risico moeten vinden die een vergoeding biedt die minstens even hoog is als de inflatie, maar dat is onbestaandeā, vult Simonts aan. (nvdr: in de VS heb je wel staatsobligaties waarvan de vergoeding gekoppeld is aan de hoogte van de inflatie) āHet is alleszins moeilijk te bepalen vanaf wanneer het wel de moeite loont om staatsobligaties op te nemen in uw portefeuilleā, zegt Simonts. āWe komen uit een periode met lage rentes. De vraag is nog maar hoe snel de normalisering ervan zal verlopenā, besluit de financieel expert van KBC.
Is dit een grap ? Beleggen tegen – 5 % (voorlopig nog, wordt wellicht – 10 %), als alternatief voor aandelen die blijkbaar gaan kelderen ? ZĆ³ gek zullen de Vlamingen toch niet zijn ?
En over goud schijnt in de pers een omerta te bestaan. Zoek maar eens op: rond 1980 (hoge rente en dito inflatie) verdubbelde de prijs van het goud.
Lagarde wil de rente laag houden: het alternatief zou wellicht het einde van de EU betekenen.
De Mandibles komt dichtbij (reset van de staatsschulden, in gewoon Nederlands: alles kwijt).
Over goud gesproken:
– toch merkwaardig dat de staten het doodzwijgen maar ze anderzijds zelf verwoed hun voorraad aandikken
– wees kieskeurig voor ETF’s want Blackrock (Ishares) is door de Am. overheid als ‘systeembank’ verklaard. Dat betekent dat ze in geval van nood je aandelen zonder boe of ba kunnen (en zullen) in beslag nemen.
Dag Cassandraā¦
Goud is idd in de jaren 70 x15 gegaan ofzo.. maar dat had ook te maken met de ontkoppeling van de dollar en het goud..
Systeembanken moeten net extra grote kapitaalbuffers aanhouden zodat ze niet tot de verkoop zouden moeten gaan van hun assets moesten er moeilijke tijden aanbreken. |
Dag Cassandraā¦
Goud is idd in de jaren 70 x15 gegaan ofzo.. maar dat had ook te maken met de ontkoppeling van de dollar en het goud..
Systeembanken moeten net extra grote kapitaalbuffers aanhouden zodat ze niet tot de verkoop zouden moeten gaan van hun assets moesten er moeilijke tijden aanbreken. |
Het ziet er misschien allemaal niet zo rooskleurig uit.. maar je moet met beleggen altijd proberen er tussen in te blijven.. tussen de doom en de euforie.. het is daar waar je de kalmte waarmee je de race kan winnen.