Voor Peter zijn selectie van drie favoriete aandelen voor de rest van 2023 kenbaar maakt, wil hij graag even terugblikken op 2022 en zijn toenmalige selectie.

Terugblik

Peter De Neve: “Het was een jaar vol kommer en kwel, wie durfde er vorig jaar nog stappen zetten in de beurs? De langetermijnrente begon aan een scherpe klim richting drie procent, het oorlogsgeweld deed de beurzen in februari en maart even barsten maar niet kraken. De recessie-vrees bleef het ganse jaar als een donkere schaduw boven de beurzen hangen, maar voorlopig zitten we nog steeds te wachten op twee opeenvolgende kwartalen met negatieve groei.

Verder zorgden de stijgende energieprijzen voor een ontsporende inflatie. Een belegger zou voor minder het beursfront de rug toekeren. Echter, weten doorwinterde investeerders dat de beste koopjes te doen zijn tijdens momenten van depressie en crisis. “Noem het toeval of niet maar vorig jaar heb ik een record aantal transacties uitgevoerd in mijn aandelenportefeuille”, merkt de Neve op. 

Geld van Resilux aan het werk

“Dankzij het bod op Resilux kwam er vorige lente voor mij een grote hoeveelheid cash vrij”, zegt de belegger. Dat geld zette hij dan direct opnieuw aan het werk. Peter hanteert nog steeds dezelfde strategie: periodiek spaargeld wordt omgezet in aandelen die periodiek gekocht worden op de beurs. Hierbij vindt de ervaren belegger het een verkeerd om de markt te ‘timen’ omdat het moeilijk voorspellen is wanneer de beurzen, na een zware terugval, opnieuw de weg naar boven kiezen.

Vorig jaar zijn er meerdere dipmomenten geweest waarop de beurzen zwaar onderuit gegaan zijn, maar er zijn ook enkele mooie rally’s geweest.“Toch zie je wanneer de markt nerveus wordt, dat het sommige beleggers te veel wordt om hun portefeuille flink te zien zakken”, zegt Peter. “Om de pijn te verzachten, verkopen ze dan een groot deel van hun portefeuille en wachten ze op het juiste tijdstip om weer massaal in te stappen.” Met zo’n strategie loop je het risico om laag te verkopen en hoog te kopen. 

Hou een dagboek bij

Een tip dat voor Peter zijn vruchten heeft afgeworpen is het bijhouden van een dagboek van zijn aan- en verkopen. “Noteer waarom je net deze transactie wil uitvoeren”, benadrukt de ervaren belegger. “Herlees jouw nota’s op het einde van het jaar en schrijf een jaarboek met daarin al je positieve en negatieve transacties.” Op die manier kan je leren van jouw fouten en houdt je de moed erin wanneer mr. Market depressieve neigingen heeft. Hierdoor kon hij zijn posities in onder meer Brederode, Sofina en Melexis vergroten tegen interessante koersen. 

De drie Favorieten van vorig jaar

Mijn drie favoriete aandelen die ik begin vorig jaar voor Spaarvarkens toelichtte, hebben gezorgd voor een wisselend succes. Vandaag is het trouwens exact één jaar geleden, toen maakte ik op 25 januari 2022 mijn selectie voor het jaar bekend.

Immobel (51,10 euro)

Zo had Immobel last van de stijgende marktrente en waren de resultaten iets minder dan verwacht. Bovendien zijn vastgoedontwikkelaars vaak beperkt gediversifieerd en zijn ze afhankelijk van enkele grote projecten die al dan niet op tijd kunnen worden opgeleverd. Zelf heb maakte Peter gretig gebruik van de zware terugval van vastgoedaandelen in 2022 om enkele extra aandelen bij te kopen. Het langetermijnplaatje is volgens hem niet aangetast en zal de geduldige belegger hopelijk belonen. 

Ageas (44,50 euro)

Ageas had vorig jaar dan weer last van de Chinese connectie en zakte hierdoor terug tot 34 euro in oktober. De verzekeraar is vorig jaar enkele keren extra in mijn mandje beland omdat ik graag een portie China in mijn portefeuille wil behouden. Ondertussen zijn de algemene verwachtingen over de Chinese economie aan het opklaren en keren beleggers terug naar Ageas.  Zou het niet beter zijn af en toe gewoon niets te doen bij sommige bedrijven? Blijven zitten en de daling uitzweten! Deze strategie mag je natuurlijk niet toepassen bij cyclische aandelen of meme-speeltjes. 

Tessenderlo Group (32,65 euro)

Een jaar geleden voorspelde ik in deze rubriek dat Tessenderlo en Picanol zouden samensmelten. Luc Tack heeft de structuur van zijn conglomeraat eindelijk vereenvoudigd en kan zich nu nog meer dan vroeger focussen op de verdere uitbouw van de diverse pijlers: agro, bio-valorisation, technical solutions, electriciteitscentrale en weefgetouwen. Gedurende het voorbije jaar werden de kwartaalcijfers telkens weer positief geherwaardeerd. Ook de vooruitzichten waren telkens beter. Al kan dat ook wel een geval zijn van under promise, over deliver.

Desondanks bleef de koers van het aandeel last hebben van de zwaartekracht en bewoog het niet mee met de goede cijfers. Wie vandaag koopt, betaalt net iets meer dan de boekwaarde, met een KW van 6,5 wordt dit bedrijf als een cyclisch aandeel gewaardeerd. Mocht Tack dit jaar geen of weinig investeringen doen dan evolueren we naar een bedrijf met een netto kaspositie! Een mogelijke trigger zou de herneming van het dividendbeleid zijn. De koers van Tessenderlo mag gerust nog enkele jaren zijdelings bewegen zodat ik af en toe een pakketje kan bijkopen.

Tessenderlo neemt Peter ook op in zijn nieuwe drie favorieten van Peter de Neve. Welke twee andere aandelen zijn selectie haalden en waarom, lees je snel in het vervolgstuk!