Je kan de eerste les gratis en vrijblijvend bekijken door hieronder je e-mailadres in te vullen:


Je ontvangt zo ook onze (gratis) artikels met beurs- en aandelentips. Wil je je weer uitschrijven, dan kan dat heel eenvoudig bij iedere (wekelijkse) mail die je van ons krijgt.

De Spaarvarkens.be beleggingscursus kan vanaf nu herbekeken worden!

Teken nu in en reserveer je plaatsje in de cursus!

 

Waarom nu een beleggingscursus volgen?

beleggingscursus 2022 varken Spaarvarkens.be muntBeleggen kan veel meer opbrengen dan sparen. Maar je hebt er kennis voor nodig en ervaring. Met de beleggingscursus ‘Beleggen in tien + tien lessen’ delen we onze ervaring en zorgen we voor begeleiding. De cursist zal niet enkel 10 lessen krijgen van elk 2,5 uur, maar ook 10 ‘terugkeermomenten’ waarbij de docenten ingaan op je opmerkingen en vragen. Die terugkeermomenten staan gepland op de dinsdag die volgt op de les van donderdag, zodat de cursisten ruim de tijd hebben om hun vragen en opmerkingen te bezorgen. Op die manier kunnen de Spaarvarkens zich voorbereiden en komt iedereen aan bod, ook wie anoniem een vraag wil stellen.

Jan Reyns:

“Beleggers leren vaak pas na vele jaren goed beleggen of het lukt ze zelfs nooit. Beleggers maken het zichzelf vaak te moeilijk. Sommige zaken, zoals risico, maken deel uit van beleggen. Wie hiervan wakker ligt, verspeelt nodeloze energie en is niet goed opgeleid. Risico mag je niet onderschatten, maar ook niet overschatten. Risico is ook de bron voor winsten en een hoger rendement. De kunst is je te concentreren op hoe je dat risico in je voordeel kan laten werken. Natuurlijk kan je het risico ook beperken: niet iedere spaarder en belegger hoeft dezelfde strategie te volgen.”

In de opleiding ‘Beleggen in tien + tien lessen’ krijg je een inleiding in de beleggingswereld. Waarom is het vandaag nodig om te beleggen als je niet wil verarmen? Welk rendement mag je verwachten? Wat doe je met het risico? Welke mogelijkheden en producten zijn er? Hoe ga je om met de overvloed aan informatie? En wat met de info van je adviseur of je bank? Het zijn maar enkele van de vele vragen die beantwoord worden. Ook als ervaren belegger kan je bijleren en genieten van de lessen en anekdotes van de drie docenten.

Geniet van extra voordelen

De beleggingscursus is geen persoonlijk beleggingsadvies. Het is veel meer dan dat. De lessen bieden een kader waar je ook daarna op kan terugvallen. De leerstof is concreet en gericht op de praktijk. Tijdens de cursus wordt ook getoond hoe je belegt op een beleggingsplatform. Iedere cursist die nog geen klant is bij SaxoBank, maar wel klant wordt tijdens de cursus, krijgt van deze firma trouwens een transactietegoed van 100 euro. Op die manier kunt u meer dan 40 uur les volgen voor de prijs van €149. 

Twijfel je nog? Lees dan de 10 thema’s die aan bod komen in de 10 lessen. De tijd die je hierin investeert, zal zeker renderen. Dit inschrijvingsgeld kan je bovendien voor een groot deel compenseren met transactietegoed van SaxoBank*. Mis deze kans niet.

Beleggingscursus samengevat in 10 punten:

 1. Leer beleggen zonder kapitale fouten
 2. Meer dan 40 uur opleiding van topspecialisten
 3. Verwerf inzicht en leer van drie beleggers met gezamenlijk 75 jaar ervaring
 4. Leer welke informatie belangrijk is en welke niet
 5. Krijg een overzicht van diverse financiële producten
 6. Ga zelf aan de slag, of beoordeel je adviseur beter
 7. Geniet van 10 online webinars en 10 extra sessies met vragen en antwoorden
 8. Laat je begeleiden bij het gebruik van een beursplatform
 9. Ontvang transactietegoed ter waarde van €100. Hierdoor leer je bijna gratis
 10. Na deze cursus: extra opleiding en permanente begeleiding mogelijk

Iedereen kan deze online beleggingscursus volgen

Je hebt geen speciale software nodig of voorkennis, wel een computer of smartphone met internetverbinding. Elke lesmodule start live om 19 uur en eindigt rond 21:30 uur. Na iedere les is er een opvolgingswebinar, waar we ingaan op je vragen en opmerkingen. Kan je niet live volgen, of wil je de les nadien nog eens raadplegen? Dat kan, want wie ingeschreven is kan 2 maanden lang de video herbekijken. 

Les 1: Algemene introductie in de wereld van sparen en beleggen.

We vragen ons af waarom we sparen en waarom velen nooit beleggen. We leggen uit dat beleggen geen luxe is, maar noodzaak. En we tonen aan wat risico is – een begrip dat weinig mensen echt doorgronden. Een beetje psychologie komt ook aan bod.

+ donderdag 14 april 2022 om 19.00u. Bespreken van je vragen: dinsdag 19 april 19.00u.

Les 2: Aandelen zijn het echte goud voor beleggers.

Aandelen staan bekend voor hun risico. Minder bekend is hoe je door eenvoudige principes dat risico kan omzetten in een superieur rendement. Een aandelenportefeuille is cruciaal voor wie een hoge opbrengst wil behalen. Welke soorten aandelen zijn er ? Zijn deze allemaal geschikt voor beginners? Welke aandelen vormen een solide basis voor elke portefeuille? In les 2 van de beleggingscursus gaan we hier verder op in.

+ donderdag 21 april om 19.00u. Bespreking van je vragen: dinsdag 26 april 19.00u.

Les 3: Wat is geld?

We duiken in de wondere wereld van het geld en de banken en tonen aan dat de spaarrekening helemaal niet zo veilig is als we denken. Wat is fiatgeld? Hoe verliezen we aan inflatie? Waarom is er rente? En hoe moeten we aankijken tegen obligaties en gestructureerde producten?

+ donderdag 28 april om 19.00u. Bespreking van je vragen: dinsdag 3 mei 19.00u.

Les 4: Meest gemaakte fouten.

In 70 voorbeelden delen we welke fouten we zelf al maakten. Je kan heel veel geld besparen en dus veel hogere rendementen halen als je deze fouten mijdt als beginnende of ervaren belegger.

+ donderdag 5 mei om 19.00u. Bespreking van je vragen: dinsdag 10 mei 19.00u.

Les 5: Markten en beurzen

Hoe raak je wijs uit de dagelijkse schommelingen van de globale markten en beurzen? Niet door als een gek alles te willen volgen. Integendeel: enige afstand en weten wat echt belangrijk is, helpen een goede belegger om door de enorme ruis te kijken. Wat bepaalt de koersen op korte en lange termijn?

+ donderdag 12 mei om 19.00u. Bespreking van je vragen: dinsdag 17 mei 19.00u.

Les 6: Fundamentele analyse en een beetje technische analyse

Hoe bepaal je of een aandeel relatief duur of net interessant geprijsd is? In deze les gaan we aan het werk met de cijfers uit de balans en de resultatenrekening van een bedrijf. We kijken ook naar de grafiek met het koersverloop van een aandeel en zoeken naar koopmomenten.

+ donderdag 19 mei om 19.00u. Bespreking van je vragen: dinsdag 24 mei 19.00u.

Les 7: Hoe kom je als belegger aan de juiste informatie?

In deze les van de beleggingscursus deelt Stefan Willems zijn ervaringen als financieel journalist. Hij vertelt je tips en tricks om waardevolle informatie te bekomen.

+ donderdag 26 mei om 19.00u. Bespreking van je vragen: dinsdag 31 mei 19.00u.

Les 8: Beleggingsfondsen en ETF’s (trackers)

Deze worden voorgesteld als producten waar professionelen het werk voor u doen. Weet dat deze producten zeer belangrijk zijn voor de winst van de banken. Er zijn ontzettend veel fondsen die vaak zwak presteren. We leggen in les 8 van de beleggingscursus uit waarom dat is en hoe je toch een goede keuze kan maken.

+ donderdag 2 juni om 19.00u. Bespreking van je vragen: dinsdag 7 juni 19.00u.

Les 9: Afgeleide producten: opties en turbo’s

Met Spaarvarkens.be zetten we in op financiële educatie. Daarom geven we ook een introductieles in turbo’s en opties zodat u weet hoe u deze producten kunt gebruiken en wat de gevaren zijn.

+ donderdag 9 juni om 19.00u. Bespreking van je vragen: dinsdag 14 juni 19.00u.

Les 10: Brokerplatform: hoe kopen & verkopen?

Diverse orders, rendement berekenen, hoe periodiek beleggen.
+ donderdag 16 juni  om 19.00u. Bespreking van je vragen: dinsdag 21 juni om 19.00u.

 

Schrijf in voor de beleggingscursus via dit formulier

* Transactietegoed voor wie via Spaarvarkens.be klant wordt bij SaxoBank

Het Spaarvarkensteam: 3 professionals bundelen de krachten

Twee jaar geleden bundelden de financieel experts Pascal Paepen, Stefan Willems en Jan Reyns hun krachten. De opdracht? Financiële kennis in de ruimste zin verspreiden via een beleggingscursus bij een zo groot mogelijk publiek. De strategie? Inzicht bieden door onafhankelijke, correcte info, die soms ook persoonlijk is en zo heel toegankelijk wordt.

Er werd getimmerd aan onze website, waar regelmatig artikels, columns en tips gedeeld worden met een trouw publiek van ondertussen al duizenden fans. Maar die wilden meer. Een beleggingscursus, bijvoorbeeld.

Beleggingscursus Stefan Willems Jan Reyns Pascal Paepen Spaarvarkens.be

Primeur: beleggingscursus door experts

Een jaar later waren we dan zover. Van april tot en met juni 2021 liep onze eerste beleggingscursus met als doel iedereen te leren beleggen. We geven daarbij een ideale mix van kennis over het beleggingsvak (theorie) en kunde, met praktijkvoorbeelden en anekdotes. Die eerste editie was meteen een groot succes, met vele enthousiaste cursisten. Er volgde nog een editie en nog een editie, telkens met succes. In april lanceren we al onze vierde editie!

De drie docenten van de beleggingscursus

De drie zijn niet toevallig mede-oprichter van Spaarvarkens.be. Ze zijn ook in hun job dagelijks bezig met het overbrengen van informatie over beleggen en de financiële markten aan een groot publiek. Dat zijn: studenten, collega-beleggers bij de Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB), lezers van het persagentschap ABM Financial News, De Standaard, Het Nieuwsblad, Het Laatste Nieuws, Het Belang van Limburg, …

 • Bachelor Bedrijfsmanagement (Thomas More) & Fiscaliteit (Fiscale Hogeschool) & Master Handelswetenschappen (KU Leuven)
 • 34 jaar beleggingservaring
 • Obligatietrader bij Kredietbank en KBC in Brussel (1993 – 2000)
 • Director Capital Markets bij KBC Financial Products in Londen (2000-2010)
 • Director Capital Markets bij Daiwa in Londen (2010-2012)
 • Docent Bank & beurs aan KU Leuven, Campus Brussel en Thomas More (2012 – nu)
 • Docent Beleggen aan CVO Hoger Instituut der Kempen / docent beleggingscursus (2013 – nu)
 • Columnist, moderator & spreker
 • Presenteerde een dagelijks financieel-economisch praatje op Radio 1
 • Mede-auteur van ‘De Beursbijbel’ en ‘Bang voor de bank’

 • Voormalig hoofdredacteur Gids voor de Beste Belegger bij de Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB)
 • Bestuurder Vlaamse Federatie van Beleggers
 • 31 jaar beleggingservaring
 • Financieel journalist bij De Standaard
 • Voormalig redacteur bij Trends/Cash!
 • Voormalig analist bij Inside Beleggen
 • Columnist

 • 5 jaar financiële studies en een verkorte opleiding filosofie 
 • 10 jaar beleggingservaring
 • Vroeger werkzaam in marktenzaal KBC, waar hij de aandelenmarkten opvolgde voor de online broker Bolero
 • Schreef de beurskranten “Beurs bij het Ontbijt” en “Beurs bij de Lunch”, samen met de toenmalige marktenspecialist Tom Simonts
 • Verbonden aan persbureau ABM Financial News
 • Onafhankelijk analist en schrijver bij de Vlaamse Federatie van Beleggers
 • Winnaar Beursrallypanel De Tijd 2020
 • Commentator/columnist bij De Standaard, MoneyTalk, Trends, Nieuwsblad, Het Belang van Limburg, …

2 rating(s), gemiddelde: 5.