Gert De Mesure deelt zijn drie favoriete beleggingen

Door |2021-04-02T01:10:06+02:0030-03-21|3 beleggingstips, Beleggen|0 Reacties

Wie Gert De Mesure niet kent is waarschijnlijk nog niet lang belegger. De analist uit Vilvoorde is een veelgevraagd spreker en is ondertussen ook uitgegroeid tot de grootste kenner van vastgoedaandelen of GVV’s (Gereglementeerde Vastgoed Vennootschappen) in België. Hij volgt ook heel wat buitenlandse vastgoedbedrijven.

Van A tot X

Hij schreef over beursgenoteerde vastgoedbedrijven ook al een interessant boek; GVV’s van A tot X. Gert De Mesure vertrouwde me eerder al toe dat hij werkt aan een nieuwe versie. Wie ooit met Gert gewerkt heeft, weet dat hij een van de weinige mensen is die niet wacht tot de deadline om iets te leveren. Tenzij covid roet in het eten heeft gegooid, zou dat nieuwe boek dus niet te lang meer op zich mogen laten wachten.

Bank Delen en Generale Bank

Als onafhankelijk analist volgt Gert De Mesure ook vele aandelen op voor de Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB). Voordien was De Mesure hoofdanalist bij wat toen Delta Lloyd Securities heette. Daarvoor werkte Gert ook bijna tien jaar als analist bij Bank Delen op de Jan Van Rijswijcklaan in Antwerpen. En toen de dieren nog leerden spreken, werkte hij zelfs nog even bij de Generale Bank.

Zoals altijd vroegen we ook aan Gert om eerst te vertellen wat hij als belangrijkste algemene beleggingstip zou geven alvorens zijn drie favoriete beleggingen te delen met de lezers van Spaarvarkens.be.

De belangrijkste tip van Gert De Mesure

Gert De Mesure: ‘Een eerste algemene beleggingstip die ik wil delen, is om te beleggen in wat je kent en wat je begrijpt. Zoek het ook niet te ver. In België en in onze buurlanden zijn er meer dan voldoende interessante beleggingsobjecten. Als je investeert in Belgische bedrijven is het gemakkelijker om het management aan het woord te horen of zelfs te ontmoeten. Of je kan contact nemen met de investor relations verantwoordelijke. Deelnemen aan een algemene vergadering kan ook nuttig zijn, zeker als je die gelegenheid gebruikt om zelf vragen te stellen.’

Mijn drie aandelentips zijn een toepassing van onze algemene beleggingstip: het zijn Vlaamse bedrijven, waar je perfect naar de Algemene Vergadering kan gaan, zodra Covid geen spelbreker meer is. De analist geeft ook nog mee dat het alle drie relatief defensieve aandelen zijn.

Home Invest Belgium, 113,50 euro, beurswaarde 369 miljoen euro

Dit is een Belgische GVV (Gereglementeerde Vastgoed Vennootschap) die investeert in Belgisch residentieel vastgoed.

Het bijzondere aan het bedrijfsmodel is dat elk jaar 3% à 4% van de vastgoedportefeuille te gelde wordt gemaakt.

Dat levert elk jaar meerwaarden op, die deels uitgekeerd worden via het dividend. Enkele jaren geleden kreeg Home Invest Belgium  kritiek omdat het dividend te veel afhing van die meerwaarden, maar daar werd in 2019 en 2020 een antwoord op gevonden door een stijging van het courant resultaat per aandeel van 20% in 2019 en 15% in 2020.

Volgens De Mesure werd het aandeel nog te weinig beloond voor deze sterke operationele prestaties. De constante jaarlijkse stijging van het dividend is een van de belangrijkste ondersteunende factoren voor de langere termijn, aldus de onafhankelijke analist.

Ter Beke, 114,50 euro, beurswaarde 202 miljoen euro

‘De voedingsgroep Ter Beke  is actief in twee segmenten, met name vleeswaren (charcuterie) en bereide gerechten, met als overbekend merk Come a Casa. De groep heeft twee slechte jaren achter de rug, erkent De Mesure, die het aandeel ook voor de VFB opvolgt. In 2019 had het af te rekenen met een terugroepactie na een listeriabesmetting in een Nederlandse fabriek. Bovendien stegen de prijzen van varkensvlees. Ook in 2020 werd het nog geconfronteerd met hoge varkensvleesprijzen en met de coronacrisis die doorwoog op de Britse activiteiten. ‘Maar in de tweede jaarhelft keerde de situatie ten goede, deels door de lagere vleesprijzen, deels door diverse herstructureringsmaatregelen’, vertelt Gert De Mesure. De heel sterke resultaten in de tweede jaarhelft van 2020 zullen nog zeker voortduren in de eerste helft van 2021. Daarenboven gaat het de Poolse (lasagne)fabriek voor de wind.

TINC, 12,30 euro, beurswaarde 447 miljoen euro

 

Voluit staat TINC voor The Infrastructure Company: een Belgische investeringsgroep, gespecialiseerd in infrastructuurprojecten zoals windmolens, autosnelwegen en sluizen. ‘Volgens mij is dit een van de meest defensieve aandelen op Euronext Brussel’, zegt Gert De Mesure. Het is daardoor geschikt voor elke belegger, vooral als basisaandeel.

‘De toekomstige inkomsten liggen al grotendeels vast, wat het risico sterk beperkt. We mogen uitgaan van een jaarlijkse groei van de intrinsieke waarde van 6% tot 8%’, rekent de analist voor. Daarvan wordt een dividend uitgekeerd. Met de huidige koers biedt dat een bruto rendement van 4,3%. Doordat TINC dat kan boeken als kapitaalvermindering kan een groot deel van dat dividend zonder roerende voorheffing uitgekeerd worden. De 4,3% is dan bijna netto!

Beleggingscursus Spaarvarkens – Spaarvarkens.be

Favoriete beleggingen van …  iedere week iemand anders op Spaarvarkens.be

‘De 3 favoriete beleggingen van’, is een vaste rubriek op Spaarvarkens.be. Voor spaarders en beleggers is dit een uitstekende manier om ideeën op te doen. En reken maar dat de selectieheer of -dame zijn of haar uiterste best doet om goed voor de dag te komen. Natuurlijk is niemand onfeilbaar, zelfs niet professionele analisten. Niet ieder aandeel past bovendien zomaar in uw portefeuille. Altijd zelf blijven denken is de boodschap.We spreken af dat de analist zijn/haar tips ook verder blijft opvolgen en opiniewijzigingen zo snel mogelijk laat weten aan ons. De selecties zijn vooral bedoeld voor de middellange tot lange termijn. Ze zijn dus zeker niet bestemd voor de korte termijn (minder dan 1 jaar), laat staan voor daytrading.

Lees de favoriete beleggingen van anderen op Spaarvarkens.

 

Wat vond je van dit artikel?

38 rating(s), gemiddelde: 4.2.

Geef een reactie

Deel dit artikel:

  • 23
    Shares